...
...

Kuva: VTT

VTT kehitti läpinäkyvän selluloosakalvon

06.06.2022

VTT pilotoi uutta läpinäkyvää selluloosakalvoa. Elintarvikepakkaukset täyttävät tärkeimmän tehtävänsä, kun ne suojaavat ruokaa ja minimoivat hävikin. Ohuet muovikalvot ovat kuitenkin hankalia kierrätettäviä. VTT on kehittänyt ratkaisun pakkausmuovien ongelmaan. Regeneroitu eli uudelleenkiteytetty selluloosa korvaa muovikalvoja.

– Kykenemme valmistamaan läpinäkyvää ja joustavaa selluloosakalvoa. Kuluttaja ei erota lasinkirkasta materiaalia perinteisestä öljypohjaisesta muovista. Selluloosakalvo kestää kosteutta, mutta häviää luonnossa yhtä hyvin kuin paperiarkki. Tuote on biopohjainen ja biohajoava, sanoo VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin.

Suojausominaisuuksien lisäksi muovit ovat tärkeitä siksi, että kuluttajat haluavat pakkauksia, joista voi nähdä tuotteen. Käytön jälkeen monet pakkaukset ovat kuitenkin murheenkryyni. Jos pakkauksessa on sekä paperia että muovia, kuluttaja miettii, voiko sen heittää kartonginkeräykseen ja pitääkö muovi repiä irti. Kartonkikeräykseen joutunut muovi saadaan irrotettua, mutta muovi joutuu yleensä polttoon. Materiaaleissa käytetään myös päällekkäisiä kuitu- ja muovikerroksia.

– VTT:n kehittämä selluloosakalvo on ilmastoystävällisempi ratkaisu muovin tilalle. Se myös tekee kierrätyksen helpoksi, sillä sen voi laittaa kartonginkeräykseen muun pakkauksen mukana, sanoo Biomateriaalit-tutkimusalueen johtaja Atte Virtanen.

Muovifilmeissä 110 miljardin dollarin markkina

Metsäteollisuus etsii uusia lisäarvoa tuovia tuotteita, joille on isot markkinat. Joustava, läpinäkyvä sellukalvo on tällainen tuote.

Muovifilmien maailmanmarkkina oli viime vuonna noin 110 miljardia dollaria. Muovia korvaavassa sellukalvossa on hyödynnetty VTT:n osaamista. – VTT on tehnyt yli kymmenen vuotta tutkimusta selluloosakalvoista ja noin kuusi vuotta regeneroidun eli uudelleenkiteytetyn selluloosan käytöstä läpinäkyvissä kalvoissa, kertoo Virtanen. Pakkausmateriaalin tuotanto on pilotointivaiheessa, ja se voi olla laajassa teollisuuden käytössä 5–7 vuoden päästä.

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä