...
...

Uusi tuhdimpi salmiakki myydään hieman uudistetussa makeispussissa. Kuva: Cloetta.

Viikon case: Sitkeä klassikko tekee paluun

05.12.2019

Suomalaiset ovat salmiakkikansaa, joka kolmannes meistä pitää siitä. Salmiakkiaakkoset on klassikkomakeinen, joka tekee nyt paluun. Cloetta tuo makeisen paljon toivotun, voimakkaamman makuisen ja sitkeämmän salmiakin takaisin hieman modernisoidussa pussissa.

Uusi tuote on Aakkoset Original Salmiakki. Karkki täyttää jo 50 vuotta, sillä sen maku ja rakenne ovat miellyttäneet suomalaisia jo vuodesta 1970. Aakkosille on alusta alkaen ollut tunnusomaista pakkauksen vahva graafinen ilme ja timanttikuvio, sekä tietysti aakkoset itse karkeissa.

”Aakkoset-karkkien kirjaimet – tai pikemminkin niiden puuttuminen – ovat puhuttaneet kansaa vuodesta toiseen. Ihmisillä on tapana muodostaa karkkien kirjaimista sanoja ja tarinoiden mukaan on hyvä enne, jos kirjaimista saa muodostettua oman ihastuksensa nimen”, kertoo Cloettan tuoteryhmäpäällikkö Heidi Pekkala.

”Meillä onkin iloisia uutisia kaikille Väinöille, Päiveille ja Åsille: nyt pussissa on mukana myös skandinaaviset kirjaimet Å, Ä ja Ö!”, Pekkala sanoo.

Cloettan tekemän kyselyn mukaan salmiakkia syödään Suomessa ylivoimaisesti eniten muihin Pohjoismaihin verrattuna. Salmiakki jakaa voimakkaasti mielipiteitä, sillä vain 6 % norjalaisista, 12 % tanskalaisista ja 22 % ruotsalaisista syö salmiakkia. Suomessa salmiakkia syö joka kolmas. Salmiakki on erityisesti keski-ikäisten naisten suosikki.

Aakkosten pussipakkaus 80-luvulta. Kuva: Cloetta.

Futurismia ilmeessä ja markkinoinnissa

Aakkoset on tiettävästi vanhin Suomessa karkkipussimuodossa myyty salmiakkimakeinen. Ensimmäinen Aakkoset Salmiakki oli pieni 50 g karkkipussi. Valmiit karkkipussit tulivat Suomessa kauppoihin vasta 1960-luvun puolivälissä. Siihen asti karkkeja ostettiin kilohintaan ja kauppias pussitti ne paperipusseihin.

Aakkoset Salmiakki -pussit ovat alusta lähtien olleet musta-puna-valkoisia ja vinoneliökuvioisia. Aakkoset -pussien ilme on kantanut nykypäivään asti hieman modernisoituna versiona. Aakkoset-makeispussisarja sai keväällä 2019 uudistetun ulkoasun tuttua vinoneliökuviota kunnioittaen.

Aakkoset Salmiakkia mainostettiin aluksi aikakauslehdissä, mutta sitä on nähty myös televisiossa. Vuonna 1982 valmistui varsin futuristinen Salmiakki Aakkoset -mainos, jonka pääosassa on Helena Lindgren. Se voitti pronssisen leijonapatsaan Cannes Lions –mainoselokuvakilpailussa.

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä