...
...

Kuva: Mostphotos

Vertailututkimus muovin ja vaihtoehtoisten materiaalien ympäristövaikutuksista

17.09.2020

Ruotsin ympäristönsuojelun tutkimuslaitos (IVL Svenska Miljöinstitutet) on kerännyt tietoa muovipullojen ja muista materiaalista valmistettujen juomapakkausten ympäristövaikutuksista. Hanke on osa YK:n ympäristöohjelman UNEP-tutkimusta.

Tutkimuksessa tarkasteltiin kertakäyttöisten muovipullojen ympäristövaikutuksia, ja niitä verrattiin muihin materiaalivaihtoehtoihin, kuten lasipulloihin, alumiinitölkkeihin, pahvilaminaattipakkauksiin sekä uudelleenkäytettäviin teräs- ja alumiinipulloihin. Tutkimus osoittaa, että pakkausmateriaaleja vertailtaessa tutkimuskysymysten asettelulla ja painotuksilla on suuri merkitys.

– Esimerkiksi fossiilisten ja biopohjaisten materiaalien vertailussa voidaan todeta, että biopohjaisilla materiaaleilla on etuja, kun on kyse ilmastovaikutuksista ja fossiilisten resurssien käytöstä, mutta haittoja vedenkäytön ja rehevöitymisen suhteen, kertoo elinkaariarvioinnin asiantuntija Gustav Sandin Albertsson Ruotsin ympäristönsuojelun tutkimuslaitokselta.

Siihen, mikä materiaali nähdään ympäristön kannalta parhaana, vaikuttaa muun muassa pakkauksen valmistustapa ja -paikka sekä se, miten pakkausmateriaalia käsitellään käytön jälkeen. Tutkimuksessa tuotiin myös esille, että elinkaarianalyyseissä ei oteta huomioon meriympäristöön vapautuvien mikromuovien vaikutuksia.

– Tämän vuoksi on tärkeää, että poliittiset päätökset perustuvat useista lähteistä saatuihin tietoihin. Päätöksenteossa on otettava myös huomioon, että tuotanto ja jätehuollon järjestäminen vaihtelevat eri maissa, Gustav Sandin Albertsson lisää.

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä