...
...

Luken virallinen logo

Vertailun mahdollistava ympäristömittari pakkauksille kehitteillä

08.09.2022

Luke kehittää elintarvikepakkausten ympäristövaikutuksia kokonaisvaltaisesti valaisevan, tieteeseen perustuvan ympäristömittarin, Packaging Sustainability SCOREn. Tavoitteena on rakentaa yhteismitallinen mittaristo, jonka avulla voidaan pisteyttää  pakkausten ympäristövaikutuksia.

– Mittari mahdollistaa kuluttajille, kaupalle, elintarvike- ja pakkausteollisuuden yrityksille sekä viranomaisille aidon mahdollisuuden vertailla pakkausten ympäristösuorituskykyä ja tehdä ympäristökuormaa vähentäviä valintoja, Luken erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri tiivistää.

Mittarin kehittämisessä keskeisiä lähtökohtia ovat elinkaarinen ympäristövaikutusten laskenta. – Uutena elementtinä mukaan tulee pakkausten teknisen suorituskyvyn huomioon ottaminen, joka tarkoittaa esimerkiksi sitä, miten pakkauksella voidaan ennaltaehkäistä ruokahävikkiä.

Työn viitekehyksenä toimivat muun muassa kansainväliset standardisointijärjestön ISO:n 14040-sarjan standardit ja Euroopan komission tuotteiden ympäristöjalanjälkien laskentaohjeistus. – Tavoitteena on viedä pakkauksien ja pakkausjärjestelmien laskentavaatimuksia ja -linjauksia nykyistä yksityiskohtaisimmiksi. Tällöin pakkauksista laaditut elinkaariset ympäristövaikutus- ja hiilijalanjälkiarviot olisivat yhteismitallisempia kuin nykyisin, Katajajuuri sanoo.

Ympäristömittarin kehittämiseen ja työn osarahoittamiseen ovat sitoutuneet mukaan DS Smith, HKScan, Metsä Board, Olvi, Orkla, RKW Finland Oy ja Wipak. Ympäristömittarin kehitystyö on vielä kesken, joten mukaan voi liittyä myös uusia yrityksiä.

 

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä