...
...

Värikkäät ja ruskeat paperikassit kuuluu lajitella kartonkikeräykseen. Paperinkeräykseen ne eivät kuulu.

Värilliset paperikassit lajitellaan kartonkipakkausten keräyksessä

09.10.2020

Ruskeat paperikassit ovat keräyspaperiastian tavallisin lajitteluvirhe ja niiden määrä on keräyspaperin joukossa viime aikoina noussut, kertoo Encore Ympäristöpalvelun tiedote.

– Taustalla saattaa olla noutoruuan suosion kasvu ja muovipussien välttely, toteaa Janne Vuorikkinen Encore Ympäristöpalveluista. Encore Ympäristöpalvelut toimii Suomen Keräyspaperi -tuottajayhteisön operaattorina.

Ruskeat ja muut värilliset paperikassit tulee lajitella keräyskartonkiin. Keräyskartonkiin kuuluvat myös muut erilaiset paperi-, kartonki- ja pahvipakkaukset. Esimerkiksi jauhopussi on pakkaus, joka kuuluu kartonkikeräykseen.

Jos keräyspaperin joukkoon on joutunut vääriä materiaaleja, likainen materiaali joudutaan pahimmillaan käsittelemään sekajätteenä. Se kasvattaa kustannuksia ja kuormittaa ympäristöä.

Hyvä muistisääntö on, että kaikki postiluukusta tuleva paperi kuuluu keräyspaperiastiaan. Kierrätettävän paperin tulee olla puhdasta ja kuivaa.  Esimerkiksi kalan perkauksessa käytettyä likaista paperia ei saa laittaa keräyspaperiastiaan, eikä muuhunkaan pakkausmateriaalien keräykseen, vaan se kuuluu lajitella energiajakeeseen.

Myös kirjojen ja vihkojen lajittelu herättää hämmennystä. Niiden materiaalit tulee erotella ennen keräysastioihin laittamista. Ainoastaan pehmeäkantiset kirjat voi laittaa suoraan keräyspaperiastiaan.  selventää Vuorikkinen.

Jos pehmeäkantinen kirja on päällystetty, kannet tulee irrottaa. Sisäsivut lajitellaan keräyspaperiin ja päällystetyt kannet energiajätteeseen. Myös kovakantisista kirjoista kannet tulee poistaa, jotta sisäsivut voi kierrättää paperinkeräyksessä. Kierrekantisista vihkoista taas tulee irrottaa metalliosa, joka kuuluu metallinkeräykseen.

– Jos keräyspaperin joukkoon on joutunut muuta puhtaan keräyspaperin lisäksi, likainen materiaali joudutaan käsittelemään sekajätteenä. Keräyspaperi kerätään tuottajavastuulain mukaisesti veloituksetta, mutta sekajäte aiheuttaa taloyhtiölle kustannuksia, toteaa Vuorikkinen.

Puhdas keräyspaperi on mahdollista käyttää pehmopaperin ja sanomalehtipaperin raaka-aineena. Kierrätysmateriaalin käyttö korvaa tarvetta uusien materiaalien käyttöönotolle ja säästää luonnonvaroja.

– Lajitteluvirheissä häviävät kaikki. Kustannukset kasvavat, ympäristö kärsii ja taloyhtiössä muiden lajittelua varten näkemä vaiva valuu hukkaan, tiivistää Vuorikkinen.

Lataa keräyspaperin lajitteluohje

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä