...
...

Tutkimus fossiilisen muovin korvaajista

28.04.2022

Luonnonvarakeskus (Luke) ja VTT ovat julkaisseet laajan tutkimusraportin fossiilista muovia korvaavien vaihtoehtojen ominaisuuksista sekä ympäristövaikutuksista. Kierrätettävyyden merkitys ja biopohjaisten materiaalien ilmastohyödyt nostettiin raportissa keskeisesti esille. Toisaalta uusien materiaalien korkea hinta ja rajoitettu saatavuus haastavat niiden käyttöönottoa.

Tutkimuksessa selvitettiin, millaisilla ratkaisuilla pakkaamisessa, rakentamisessa ja maataloudessa voidaan vähentää fossiilisen muovin käyttöä sekä tämän myötä esimerkiksi ympäristön roskaantumista ja erityisesti mikromuovien kulkeutumista meriin niin, ettei samalla lisätä muita ympäristövaikutuksia. Menetelmänä käytettiin elinkaariarviointia (LCA), joka soveltuu tuotekohtaisten ympäristövaikutusten globaaliin tarkasteluun.

– Keskeinen tulos oli, että biopohjaisilla tuotteilla saadaan selkeitä ilmastohyötyjä, olipa kyseessä käytöltään lyhytikäinen salaattipakkaus tai pitkäikäinen rakennuseriste. Lisäksi materiaalien helppo kierrätettävyys ja täysimääräinen hyödyntäminen on tärkeää, Luken tutkimusprofessori Ilkka Leinonen

Esimerkiksi ruokapakkauksiin sopivia korvaavia biopohjaisia muovilajeja ja kuitupohjaisia materiaaleja on useita. Kuitupohjaiset ratkaisut myös vähentävät muoviroskaa, sillä kuituosa on kierrätettävä ja luonnossa hajoava eikä se tuota mikromuovia. Niin ikään uusiutuvien, biopohjaisten pakkausmateriaalien polttaminen käytön jälkeen ei tuota fossiilisia kasvihuonekaasupäästöjä.

Fossiilista muovia korvaavien materiaalien laajamittaisessa käytössä on vielä monia hidasteita, kuten materiaalien korkea hinta ja rajoitettu saatavuus. Lisäksi nykyinen muovinkierrätysprosessi asettaa esteitä niiden kierrätykselle uusiksi tuotteiksi.

Tarkastelussa arvioitiin mm. korvaavien materiaalien ja ratkaisujen käytön potentiaalia fossiilisen muovin korvaajina, materiaalien käytettävyyttä ja käyttökohteiden rajoituksia, materiaalien ja niitä sisältävien tuotteiden ominaisuuksia sekä vaikutuksia ympäristön kannalta, kierrätettävyyttä sekä suhdetta SUP-direktiiviin.

Raporttiin voit tutustua täällä.

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä