...
...

Tuottajavastuu on kiertotalouden kivijalka

10.12.2021

Ministeri Krista Mikkonen kertoo Rinki-verkkolehden haastattelussa ymmärtävänsä pakkausalaa koskevien monien normien melko samanaikaisen päivittämisen asettavan yritykset haastavaan tilanteeseen.  

– Tuottajavastuuta voi sanoa yhdeksi kiertotalouden kivijaloista. Sillä on keskeinen merkitys kierrätysasteen nostossa ja luonnonvarojen kulutuksen vähentämisessä, sanoo tuore sisäministeri Krista Mikkonen Rinki-lehden haastattelussa.

Pakkausten tuottajavastuujärjestelmä on toiminut Mikkosen mukaan pääosin hyvin ja toisaalta myös tuonut kannusteita uusiin, kestävämpiin pakkausratkaisuihin.

Pakkausten sääntelyrintamalla tapahtuu nyt tunnetusti paljon muutakin kuin tuottajavastuuasioita – yritysten näkökulmasta liikaakin. Mikkonen sanoo ymmärtävänsä, että tilanne voi yritysten näkökulmasta tuntua vaikealta. Hän kuitenkin muistuttaa, että luonnonvarojen ylikulutus on sekä ilmastokriisin että luontokadon juurisyy. Siksi on tärkeää, että pakkausalan sääntelyä kehitetään ympäristöongelmien ratkaisemiseksi.

Mikkonen on ilahtuneena seurannut, kuinka monet isotkin yritykset ovat viime vuosina ottaneet vastuullisuuden vahvemmin osaksi toimintaansa.

– Pakkausala on innolla itse kehittämässä ratkaisuja. Yrityksillä on keskeinen rooli siinä, miten kestävät ratkaisut tehdään kuluttajalle houkuttelevaksi.

Tästä on ministerin mukaan hyvä jatkaa eteenpäin – yhteistyössä.

– Tuottajavastuulliset yritykset on tärkeää pitää muutoksessa mukana. Siksi me olemmekin ympäristöministeriössä painottaneet sidosryhmäyhteistyötä. Tarvitsemme ympäristökriisin ratkaisemiseen mukaan ihan kaikki.

Lue ministerin koko haastattelu Rinki-verkkolehdestä

 

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä