...
...

Tietoa SUP-direktiivistä

26.11.2021

Eduskunnan kirjasto on laatinut tietopaketin kertakäyttömuovidirektiivin etenemisestä.

SUP-direktiivi (Single-use plastics) (EU) 2019/904 pyrkii ehkäisemään ja vähentämään kertakäyttöisten muovituotteiden vaikutusta ympäristöön sekä ihmisten terveyteen. Lisäksi direktiivillä halutaan edistää esimerkiksi kiertotaloutta, innovatiivisia liiketoimintamalleja ja sisämarkkinoiden tehokasta toimintaa. Kertakäyttömuovidirektiivin kansallista täytäntöönpanoa valmistelee ympäristöministeriö. Direktiivissä määriteltyjä tuotekieltoja (5 artikla) ja merkintävaatimuksia (7 artikla) on tullut soveltaa jäsenmaissa 3.7.2021 alkaen. Suomessa artiklat saatettiin voimaan jätelain muutoksella 714/2021 sekä valtioneuvoston asetuksella 771/2021.

Heinäkuun 3. päivästä lähtien jäsenmaissa ei ole myöskään saanut tuoda markkinoille esimerkiksi kertakäyttömuovista valmistettuja pillejä, vanupuikkoja, ruokailuvälineitä tai oxo-hajoavasta muovista valmistettuja tuotteita. Muihin muovituotteisiin tulee merkitä, miten ne hävitetään tai millaista loppukäsittelyä tulee välttää.  Lisäksi kuluttajille on kerrottava tuotteen sisältämästä muovista ja sen haitallisista ympäristövaikutuksista, mikäli tuotetta ei käsitellä asianmukaisesti.

Direktiivin voimaan saattamista jatketaan kevätistuntokaudella 2022 antamalla eduskunnalle muun muassa hallituksen esitys jätelain muuttamisesta.

Eduskunnan kirjasto on julkaissut hankkeesta tietopaketin. Tietopakettiin on koottu lainvalmisteluaineistoa, eduskunta-asiakirjoja, oikeusvertailevaa aineistoa sekä aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja uutisointia. Tietopakettia päivitetään lakihankkeen edetessä.

Lisätietoa tietopaketista antaa tietoasiantuntija Sari Koski, puh. 09 432 4493, sähköposti etunimi.sukunimi(@)eduskunta.fi.

Tutustu Eduskunnan kirjaston tietopakettiin kertakäyttömuovidirektiivin täytäntöönpanosta

 

 

 

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä