...
...

Suomi kestävän ruuantuotannon edelläkävijäksi

18.05.2021

Elintarvikeala elää keskellä historiansa voimakkainta muutosta. Koko elintarvikeketjun yhteinen tahtotila on viedä ruuantuotantoa kohti ilmaston ja ympäristön kannalta kestävää tulevaisuutta. Sitä rakennetaan tutkimuksen, yhteistyön, innovaatioiden ja investointien avulla.

– Suomella on avainhetki ottaa edelläkävijän rooli meneillään olevassa muutoksessa ja hyödyntää sen tarjoamia kasvun mahdollisuuksia. Ruokajärjestelmän muuttaminen alueellisesti, saati maailmanlaajuisesti, on kuitenkin monitahoinen prosessi, joka vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Muutoksen kokonaisvaltainen toteuttaminen edellyttää, että taloudelliset, sosiaaliset ja ekologiset seikat otetaan huomioon, sanoi Elintarviketeollisuusliiton hallituksen puheenjohtaja, Valio Oy:n toimitusjohtaja Annikka Hurme tänään Elintarvikepäivän nettitapahtumassa.

Eri tieteenalojen ja teknologioiden yhdistäminen ennakkoluulottomasti on ruuantuotannon kehittämisessä kulmakivi. Esimerkiksi elintarvikeketjussa syntyvän datan hyödyntäminen ottaa vasta ensiaskeliaan. Dataperusteisen innovaatioekosysteemin luominen on tärkeä virstanpylväs, jolla vahvistetaan koko suomalaisen ruokaketjun kilpailukykyä.

Ruuantuotannon uudet menetelmät ja raaka-aineet tuovat mukanaan myös haasteita. Tarvitaan paitsi vahvaa ja pitkäjänteistä tutkimusta, myös uutta lainsäädäntöä.

– Turvallisuus ja kestävyys on asetettava keskiöön uutta ruokajärjestelmää kehitettäessä. Kun ratkomme ruuantuotannon haasteita, lainsäädännöllä on suuri merkitys onnistumiselle. Vain vakaa sääntely ja selkeä näkymä tulevaisuuteen kannustavat yrityksiä investoimaan ja kehittämään uusia ratkaisuja, Hurme huomauttaa.

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä