...
...

Vääntö- ja vetotestien avulla selvitettiin, pysyvätkö lelukapseleiden osat toisissaan kiinni. Kuva: Tulli.

Suklaamunien lelukapseleissa puutteita

30.03.2021

Tulli sekä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kartoittivat yhteisessä valvonnassaan Suomessa myytävien pääsiäissuklaamunien lelukapseleiden turvallisuutta. Tutkituista tuotteista lähes puolet ei täyttänyt lelulainsäädännön turvallisuusvaatimuksia.

Pääsiäisen aikaan moni ostaa yllätysleluja sisältäviä suklaamunia. Munien sisällä olevat lelukapselit eivät kuitenkaan ole aina täysin vaarattomia. Tullin ja Tukesin valvonnassa selvisi, että lelukapseleiden turvallisuudessa on selvästi parantamisen varaa.

Valvonnassa selvitettiin standardinmukaisten vääntö- ja vetotestien avulla, pysyvätkö lelukapseleiden osat toisissaan kiinni vaaditulla tavalla. Testit toteutettiin Tullilaboratoriossa.

Lähes puolet testatuista vaatimustenvastaisia

Valvonnassa tutkittiin yhteensä 19 erilaista pääsiäismunaa, jotka valikoituivat mukaan riskinarvioinnin perusteella. Tutkittujen pääsiäismunien lelukapseleista kahdeksan todettiin vaatimustenvastaisiksi. Valvonta keskittyi tällä kertaa ainoastaan lelukapseleihin, ei niiden sisällä oleviin leluihin tai munan suklaakuoreen.

Pääsiäismunan sisällä oleva lelukapseli on lelun pakkaus. Sitä ei ole tarkoitettu käytettäväksi leluna, vaan sen ensisijainen tarkoitus on toteuttaa lelulainsäädännössä oleva vaatimus, jonka mukaan elintarvikkeen sisällä olevan lelun tulee olla omassa pakkauksessaan.

Kapselin osat eivät saa irrota toisistaan

Lelukapselille on olemassa vaatimuksia, jotka riippuvat muun muassa kapselin koosta. Perinteisen, noin kananmunan kokoisen pääsiäismunan sisälle mahtuvan kapselin osat eivät saa irrota toisistaan, mutta hyvin isoille kapseleille tällaista vaatimusta ei ole. Lelukapselin osien irtoaminen toisistaan voi kapselin osien koon ja muodon vuoksi aiheuttaa tukehtumisvaaran.

Tulli kielsi määräystenvastaisiksi todettujen tuotteiden markkinoille pääsyn. Näistä kapseleista tehtiin myös ilmoitus muille EU:n jäsenmaille. Kaikki tutkitut pääsiäismunat olivat EU-maista tuotuja tuotteita. Tukes ei nähnyt tekemänsä riskinarvion perusteella syytä ryhtyä näiden tuotteiden osalta enempiin kuluttajaturvallisuuslain mukaisiin toimenpiteisiin Tullin antaman määräyksen lisäksi.

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä