...
...

Stora Enson Sunilan-tuotantolaitos Kotkassa. Kuva: Stora Enso

Stora Ensolle granuloidun ligniinin tuotantolinja Kotkaan

04.12.2020

Stora Enso investoi 14 miljoonaa euroa rakentaakseen ligniinin granulointi- ja pakkauslaitoksen. Ligniinirakeiden pakkaaminen ja käsittely on helpompaa verrattuna kuivana jauheena tai kosteana toimitettavaan ligniiniin. Stora Enson strategian mukaisesti ligniini on yksi tärkeimmistä innovaatioalueista luomaan kasvua uusille sovelluksille. Ligniinin uusia sovellusmahdollisuuksia ovat esimerkiksi energian varastointi, sidosaineet ja hiilikuidut. Granulointilaitos rakennetaan Stora Enson Sunilan tehtaan yhteyteen Kotkaan.

Ligniini on puun merkittävimpiä rakennusosia. Tällä hetkellä Sunilan tehtaalla valmistettava Lineo by Stora Enso -ligniini toimitetaan kuivana jauheena tai kosteana ligniininä. Sitä käytetään esimerkiksi fenolin korvaajana liimoissa, luonnollisena biopohjaisena bitumin korvaavana sidosaineena asfaltissa sekä biomuoveissa. Tulevaisuudessa sitä voidaan käyttää esimerkiksi biohiilen lähteenä energian varastointijärjestelmissä, kuten sähköisten ajoneuvojen akuissa, sekä biopohjaisena sidosaineena vanerissa ja hiilikuitujen materiaalina.

Ligniinin tuottaminen rakeina tehostaa tuotteen käsittelyä ja pakkaamista. Se myös lisää Stora Enson mahdollisuuksia korvata fossiilipohjaisia raaka-aineita ja tukee vastuullisempaa toimitusketjua.

– Investoinnin avulla voimme tarjota asiakkaille tehokkaampia tapoja käsitellä kuivaa ligniiniä ja toimittaa sitä suurissa säiliöissä. Sen lisäksi, että se alentaa pakkaus- ja kuljetuskustannuksia, ligniinirakeiden pakkaaminen on helpompaa ja nopeampaa verrattuna tämänhetkiseen kuivaan jauheeseen, joka vaatii erikoislaitteita, kertoo Stora Enson Biomaterials-divisioonan johtaja Markus Mannström.

Granulointilaitoksen rakentaminen aloitetaan arviolta vuoden 2021 toisen kvartaalin loppuun mennessä, ja laitoksen arvioitu valmistumisaika on vuoden 2022 toisen kvartaalin aikana. Stora Enson Sunilan tehdas on valmistanut ligniiniä teollisessa mittakaavassa vuodesta 2015 alkaen. Tehtaan vuotuinen tuotantokapasiteetti on 50 000 tonnia. Stora Enso on maailman suurin kraftligniinin tuottaja.

 

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä