...
...

Thermocell-pakkausmateriaalin tuotanto VTT:n tutkimustiloissa. Kuva: VTT

Selluloosapohjaisen elintarvikepakkausmateriaalin teollista tuotantoa testataan

28.01.2021

VTT testaa selluloosasta ja rasvahapoista valmistettua Thermocell-muovikalvoa elintarvikepakkausten tuotantoon yhteistyössä Arla Foodsin, Pauligin ja Wipakin kanssa. Uusiutuvista ainesosista valmistettua Thermocell-muovimateriaalia aiotaan käyttää fossiilisen muovin tapaan. Kehitystyön ansiosta monet kalvon ominaisuudet vastaavat jo elintarviketeollisuuden vaatimuksia ja yhteistyö on edennyt teollisen tuotannon testaukseen.

Pakkausmateriaalien uusiutuva alkuperä ja kierrätettävyys kiinnostavat yhä enemmän niin kuluttajia kuin pakkaajiakin. Öljypohjaisille eli fossiilisille muoveille etsitään biopohjaisia vaihtoehtoja, joita voisi työstää, käyttää ja kierrättää kuten perinteisiä muoveja. Yhdeksi ratkaisuksi on nousemassa kasvien rakenneaine, selluloosa, joka koostuu muovien tapaan suurista polymeerimolekyyleistä. Kun selluloosaa tuotetaan puusta, se ei kilpaile ruoantuotannon kanssa, kuten moni muu biomateriaali. Lisäksi selluloosan tuotannossa on jo vakiintuneet ja tehokkaat tuotantomenetelmät. Selluloosasta puuttuu alun perin kuitenkin yksi pakkausmuoveille tärkeä ominaisuus: termoplastisuus eli lämpömuovattavuus.

VTT:n kehittämän menetelmän avulla selluloosasta ja biopohjaisista rasvahapoista voidaan tuottaa termoplastista Thermocell-muovia, joka sopii muun muassa kappaletavaroiden valuun, paperin ja kartongin päällystämiseen sekä 3D-tulostamiseen. Kehitystyön painopiste on tällä hetkellä kalvojen valmistuksessa ekstruusio- eli suulakepuristusmenetelmällä.

Testeissä on siirrytty laboratoriosta isommille koneille ja samalla kalvon laatua on parannettu. Hankkeen tavoitteena on osoittaa, että Thermocell-kalvoa voidaan valmistaa teollisesti samoilla laitteilla kuin perinteisiä muovikalvoja ja että sen ominaisuudet sopivat elintarviketeollisuuden tarpeisiin.

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä