...
...

Monille poronlihatuotteille on saatu EU:n nimisuoja. Renjer valmistaa kuivalihatuotteita. Kuva: Renjer.

Saunapalvikinkulle halutaan EU-nimisuoja

15.05.2019

Ruokavirasto on hyväksynyt nimisuojahakemuksen suomalaiselle Aito saunapalvikinkku -nimitykselle. Nimisuojaa on kolmea eri lajia ja suojan on saanut jo 13 suomalaista tuotetta, kun Ruotsissa niitä on vain 7.

EU:n nimisuojajärjestelmässä nimen rekisteröinti on kaksivaiheinen prosessi, jossa kansallisen käsittelyn jälkeen hakemus toimitetaan EU:n tasolle. Saunapalviyhdistys on hakenut saunapalville suojattua maantieteellistä merkintää (SMM). Muut nimisuojat ovat suojattu alkuperänimitys (SAN) ja aito perinteinen tuote (APT).

Suojattu maantieteellinen merkintä määrittää, että tuotteen tuotanto, jalostus tai käsittely pitää tapahtua tietyllä maantieteellisellä alueella, josta johtuvat tuotteen laatu, maine tai muut ominaisuudet. Muita suomalaisia tuotteita joilla on tämä merkintä ovat Puruveden muikku, Kainuun rönttönen, Suomalainen vodka sekä Suomalainen hedelmälikööri ja marjalikööri.

Nimisuojan ovat saaneet myös Lapin Puikula, Lapin poron liha, kuivaliha ja kylmäsavuliha, Kitkan viisas, sahti, kalakukko ja karjalanpiirakka. Nimisuojauksesta voi olla hyötyä etenkin vientituotteen brändäämisessä ja markkinoinnissa sekä kotimaassa matkailuun liittyen.

Nimisuojattuja tuotteita on EU:n DOOR-tietokannassa nyt yli 1 300. Italia on ollut asiassa aktiivisin, sillä on jo lähes 300 nimisuojan saanutta tuotetta.

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä