...
...

Ruotsi aikoo verottaa myös keveitä hedelmä- ja vihannespusseja. Kuva: Coop/Magnus Fond).

Ruotsi aikoo verottaa kauppakasseja ja pusseja

22.10.2019

Ruotsin hallitus ehdottaa muovisten kertakäyttöisten kassien ja pienten keveiden muovipussien veron ottamista käyttöön toukokuun alusta 2020. Veron keräisivät kassien ja pussien valmistajat sekä maahantuojat.

Lausuntokierrokselle lähtevän lakiehdotuksen mukaan vero voisi tuottaa 2,1 miljardia kruunua (196 milj. euroa) vuonna 2020. Veroa ei perittäisi suoraan kuluttajilta, mutta todennäköisesti se tulee kuluttajan maksettavaksi. Svenska Handel -järjestö laskee, että nykyisin tavallinen muovikassi maksaa Ruotsissa kaupassa noin 3 kruunua ja sen hinta nousisi 6-7 kruunuun (noin 56 senttiä).

Hedelmä- ja vihannespussien hinnaksi tulisi noin 3 senttiä. Vero koskisi muovipusseja, jotka ovat ohuempia kuin 12 mikrometriä ja joiden tilavuus on korkeintaan 7 litraa. Vero ei koskisi esimerkiksi pakastepusseja eikä jatkuvakäyttöisiä muovikasseja.

Hallitus perustelee veroa sillä, se että auttaa pääsemään EU:n asettamiin käyttötavoitteeseen, joka on enintään 40 kertakäyttöistä muovikassia henkilöä kohti vuonna 2025.

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä