...
...

Ruokavirastolta helpotuksia elintarvikkeiden pakkausmerkintöihin

24.03.2022

Ukrainan sodan aiheuttama tilanne vaikeuttaa elintarvikkeissa käytettävien raaka-aineiden saantia Ukrainasta ja Venäjältä. Saatavuusongelmien vuoksi elintarvikevalmistajat voivat joutua tekemään muutoksia valmistusaineisiin, jolloin elintarvikkeen koostumuksen ei välttämättä tarvitse täysin vastata pakkausmerkinnöissä annettuja tietoja.

Paivittaistavarakauppa ry ja Elintarviketeollisuusliitto ry ovat lähestyneet Ruokavirastoa, jotta lainsäädännössä asetettuihin pakkausmerkintävaatimuksiin saataisiin poikkeustilanteen ajaksi joustoja.  Myös EU-tasolla on todettu, että jäsenvaltioiden on mahdollista joustaa mm. pakkausmerkintävaatimuksista raaka[1]aineiden saatavuusongelmien vuoksi. Ruokavirasto myöntääkin nyt helpotuksia pakkausmerkintöihin Suomessa, jotta varastossa olevat pakkausmateriaalit voidaan käyttää. Elintarviketurvallisuus ei saa kuitenkaan vaarantua.

Elintarvikkeen raaka-aineista voi päätöksen mukaan korvata toisella raaka-aineella tai jättää pois merkitykseltään vähäisiä raaka-aineita. Tarvetta korvaavien raaka-aineiden käyttöön on tällä hetkellä erityisesti kasviöljyissä.

Jos korvaava ainesosa on yleisesti allergioita tai intoleransseja aiheuttava aine, tulee se aina ilmoittaa pakkausmerkinnöissä esimerkiksi tarroittamalla. Yritysten tulee kertoa ainesosamuutoksista ja korvaavista raaka-aineista vähintään yrityksensä verkkosivuilla – tieto pitää toimittaa myös kaupalle. Myös elintarvikkeen oikea ravintoarvotieto on kerrottava pakkauksessa, jos korvaava raaka-aine muuttaa merkittävästi tuotteen ravintosisältöä haitallisemmaksi. Koska elintarvikkeiden ainesosien tulee olla jäljitettävissä on niiden alkuperämaa ilmoitettava pakkauksessa.

Nyt tehty Ruokaviraston päätös koskee tavanomaisia elintarvikkeita.

Lue Ruokaviraston päätös

 

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä