...
...

Paperipussit saivat riemukkaan vastaanoton kuubalaisilta. Kuva: Tellervo Kalleinen.

Pyrollin pussit pääsivät Havannan biennaaleen

08.05.2019

Ruskeat paperipussit tuovat Kuubassa mieleen vanhat hyvät ajat. Suomalaiset taiteilijat kehittivät niihin painetuista teksteistä ja kuvista teoksen Havannan taidenäyttelyyn. Pyrollin Lempäälän tehdas valmisti kuubalaisille 100 000 tasapohjapussia.

Neuvostoliiton hajottua vuonna 1991 olot Kuubassa tiukentuivat, ja alkoi ns. período especial, poikkeuskausi. Kaikesta oli pulaa, pian myös arkisista paperipusseista. Niistä tuli tavallaan vanhojen hyvien aikojen symboli, sanoo taiteilija Tellervo Kalleinen. Hän kehitti paperiteoksen Oliver Kochta-Kalleisen kanssa.

Pusseihin on painettu yhdeksän kuubalaisen ajattelijan tekstejä. Yhdessä pussissa on taiteilija Ibrahim Mirandan kuvitus. Teos on esillä Havannan biennaalissa, jota on varjostanut sananvapauskohu.

Taiteilijapari päätti myös palauttaa joukon voimapaperista tehtyjä nostalgisia pusseja kiertoon bodega-puoteihin, leipäkauppoihin ja toreille. Syntyi teos 9 Cartuchos – Paper Bag Stories From Cuba, joka koostuu 100 000 ruskeasta paperi­pussista. Taiteilijat olisivat halunneet teettää pussit Kuubassa, mutta se osoittautui mahdottomaksi, joten ne rahdattiin Kuubaan Lempäälästä.

Pusseissa on kuubalaisajattelijoiden tekstejä ja yhdessä taiteilija Ibrahim Mirandan kuvitus. Kuva: Tellervo Kalleinen.

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä