...
...

Marko Mäkinen kertoo, että miedompia juomia voidaan ulosmyydä yrityksen omassa tehtaanmyymälässä.

Pramia valmistaa pullot juomilleen

09.11.2021

Pramian viinatehtaan pihassa Kurikan Ilvesjoella on oma kiitorata lentokonehalleineen ja talon sisään rakennetulla hiekkarannalla soi reggaemusiikki. Hiekkarannalle on pysäköity tarjoiluvaunu, joka kesäisin kiertää erilaisissa yleisötilaisuuksissa. Lentokonehalli on pohjalaistaloksi naamioidun entisen varastohallin päädyssä. Suurimman osan rakennuksen pinta-alasta vievät vastikään avattu kahvila ja tehtaanmyymälä, josta voidaan ulosmyydä viinatehtaan alle 5,5 prosenttisia tuotteita.

Innovaatioista ei täällä ole puutetta. Ideat ovat Juomatalo Pramia Oy:n perustajan Marko Mäkisen. Tämän eteläpohjalaisen viinatehtaan kaikki tuotteet myös kehitetään ja valmistetaan itse kahvilamyymälän takana sijaitsevissa tuotantotiloissa. Jopa juomien pakkaukset valmistetaan perheen toisessa yrityksessä, Pramia Plastic Oy:ssä. Suurin osa juomista myydään Alkoissa, vähittäiskaupoissa ja laivoilla.

Vastuullisuus on aina ollut toiminnan kehittämisen keskeisin arvo ja se on viety täällä huippuunsa.
Halusta kehittää juomatalon pakkausten vastuullisuutta lähti idea investoida PET-pullojen kierrätyslaitokseen kymmenisen vuotta sitten. Konkurssipesältä ostettu ja Pramia Plasticiksi oston myötä nimetty, muovipulloja kierrättävä yritys toimii Toholammilla Keski-Pohjanmaalla. Parinsadan kilometrin etäisyys kahden tuotantolaitoksen välillä selittää lentokoneen ja oman kiitoradan tarvetta.

Kierrätetyn PET-materiaalin arvonnoususta ja EU:n taholta tulevan sääntelyn kiristymisestä ei Pramia Plasticia hankittaessa ollut vielä tietoa, mutta ehkä jonkinlainen aavistus? − Seitsemän vuotta Toholammin laitoksen kannattavuuden kanssa on ollut aikamoista tekemistä, kuittaa Marko Mäkinen.

Investointi osoittautui kuitenkin kaukaa viisaaksi. − Nyt kannattavuus on erittäin hyvä ja molempien yritysten liikevaihto ja -voitto ovat kasvussa. Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto asettuu kuluvalla tilikaudella yli seitsemän miljoonan euron tienoille ja viimeiseen tilinpäätökseen kirjattu 1,35 miljoonan tuloskin on kasvussa.

Lue koko haastattelu Pakkaus-lehdestä 7/2021 tai Pakkausyhdistyksen verkkosivuilta: https://www.pakkaus.com/pramia-omat-juomat-omat-pullot/

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä