...
...

Yritysten maksamat kierrätysmaksut vastaavat jo pakkausveroa, sanoo Pakkausyhdistyksen toimitusjohtaja Antro Säilä.

Pakkausyhdistys vastustaa pakkausveroa

04.06.2019

Pakkausalaa laajasti edustava Pakkausyhdistys ei hyväksy uuden hallituksen kaavailemaa pakkausveroa. Ala toivoo, että kiertotaloutta edistettäisiin muulla tavoin kuin pakkauksia verottamalla.

Hallitusohjelman mukaan pakkausveron käyttöönoton mahdollisuutta aletaan selvittää. Ohjelmassa kerrotaan, että nyt muodostettava hallitus selvittää kevään 2020 kehysriiheen mennessä kattavasti edellytykset edistää veropoliittisin keinoin kiertotaloutta esimerkiksi laajapohjaisella uusiutumattomista luonnonvaroista tehtyjen pakkausten pakkausverolla, jätteenpolton energia- ja hiilidioksidipäästöön perustuvalla verolla sekä kaatopaikalle päätyvän jätteen jäteveroa korottamalla.

Tavoitteena on toteuttaa veromuutokset vuoden 2021 alusta. Suomen Pakkausyhdistys muistuttaa, että osana kiertotalouspakettia kierrätystä tullaan merkittävästi kasvattamaan ja se, jos jokin, on kiertotaloutta.

”Kierrätyksen lisäksi tuottajavastuuseen liittyvät kustannukset lisääntyvät. Kustannukset kohdistuvat pakattuja tuotteita markkinoille tuoville yrityksille eli meillä on jo pakkausvero”, Suomen Pakkausyhdistys ry:n toimitusjohtaja Antro Säilä muistuttaa.

Pakkausten tuottaja, pakkaaja tai maahantuoja maksaa jo nyt pakkausten kierrätyksen kustannukset. Siksi pakkausveroa ei pidä lähteä valmistelemaan, koska tuottajavastuu on jo pakkausveron kaltainen kustannus. Kansallinen pakkausvero heikentäisi laajasti suomalaisten yritysten kilpailukykyä.

Laaja tiedottamisvelvoite myös ongelmallinen

Lisäksi hallitusohjelmassa todetaan, että tavaroiden ja pakkausten tuottajille säädetään nykyistä laajempi velvoite tarjota tietoa kuluttajille tuotteiden ympäristövaikutuksista.

”Tämä on hyvä päämäärä, mutta esimerkiksi elintarvikkeiden elinkaaren aikaisen ympäristökuormituksen arviointi on monimutkaista ja haasteellista, erityisesti pakkausten välinen vertailtavuus on vaikeaa. Pakkausten ympäristövaikutukset tulee aina arvioida osana pakattua tuotetta, eikä tuotteen ja pakkauksen ympäristövaikutusta pidä erottaa toisistaan. Pakkauksista noin puolet käytetään elintarvikkeiden pakkaamiseen ja elintarvikkeiden pakkaamista koskeva lainsäädäntö rajaa voimakkaasti elintarvikkeiden pakkaamisen vaihtoehtoja ja niiden kehittämistä”, Säilä sanoo.

 

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä