...
...

Pakkaus suojaa hävikiltä

13.09.2021

Hävikkiviikkoa vietetään jälleen 13.–19.9.2021. Suomen Pakkausyhdistys on mukana hävikkiviikolla muistuttamassa, että asianmukaisella pakkaamisella on merkittävä rooli ruokahävikin pienentämisessä.

Hyvä pakkaus suojelee tuotetta, auttaa säilyttämään ruuan tuoreena ja syömäkelpoisena huomattavasti pidempään kuin pakkaamattoman ruuan. Esimerkiksi tuorekurkun 1,5 gramman muovikääre pitää kurkun tuoreena 14 päivää. Se on huomattavasti pidempi aika, jonka kurkku säilyy syömäkelpoisena ilman käärettä säilytettynä.

Koska pakkaukset suojaavat ja säilyttävät elintarvikkeita, niiden vältteleminen ei ole ympäristöteko – ekologiset ponnistelut kannattaa tähdätä muualle. Pakkausten ympäristövaikutus on selvästi pienempi kuin usein luullaan. Esimerkiksi kokolihaleikkeleessä ja ruispalaleivässä pakkausten osuus kokonaisympäristövaikutuksista on alle viisi prosenttia.

Pakkausmerkintöihin kannattaa myös kiinnittää huomiota. Parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä-merkinnän merkitys on erilainen. Parasta ennen-merkintää käytetään tuotteissa, jotka eivät ole herkkiä pilaantumaan, kuten mausteissa ja jauhoissa, kun taas viimeinen käyttöpäivä merkitään herkästi pilaantuviin tuotteisiin, kuten liha- ja maitotuotteisiin. Viimeisen käyttöpäivän umpeutumisen jälkeen elintarviketta ei saa enää myydä eikä sitä neuvota käytettäväksi.

Lue lisää pakkausten vaikutuksista ruokahävikin pienentämiseen Pakkausyhdistyksen sivuilta.

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä