Pakkauksille kehitetään kestävyyspisteytys

Teksti:Patrik Carlsson
JULKAISTU: 2020-04-02
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Suomessa aiotaan kehittää maailman ensimmäinen tieteeseen perustuva ja luotettava kuluttajatuotteiden pakkausten ympäristöpisteytystyökalu. Hankkeessa ovat mukana Luke, Sen N Insight, Pakkausyhdistys, Avarana ja Måndag. Hankkeeseen halutaan mukaan myös muita alan toimijoita.

Hankkeen kehittämä Packaging Sustainability Score olisi luotettava ja tieteeseen perustuva työkalu, jolla elintarvikkeiden pakkausten ympäristövaikutuksia voidaan pisteyttää. Elinkaariseen ympäristövaikutusten laskentaan perustuva arviointi mahdollistaa kuluttajille, yrityksille, elintarviketeollisuudelle ja viranomaisille vertailun pakkausten välillä. Näin kaikki voivat luotettavasti ja helposti vaikuttaa valinnoillaan pakkauksista aiheutuvan ympäristökuorman vähentämiseen.

Tietoa elintarvikepakkausten ympäristövaikutuksista on hankkeen mukaan huonosti saatavilla ja se on vaikeaselkoista. Tämä pätee niin perinteisiin pakkausratkaisuihin kuin uudempiin kehitettyihin biopohjaisiin pakkausmateriaaleihin. Yleensä arvio tehdään suppeasti vain yhden, entuudestaan esimerkiksi julkisesta keskustelusta tutun ympäristövaikutuksen näkökulmasta, huomioimatta pakkauksen koko elinkaarta tai arvioimatta sen vaikutusta ruokahävikkiin.

Laskennoista ja pistetytyksestä luodaan tietokanta, jossa tietoaineistot ja pisteytykset ovat tarkasteltavissa avoimesti paitsi toimijoille, myös kuluttajille. Pakkauksissa pisteytyksen tulos esitetään helposti ymmärrettävällä tavalla, kuten nyt jo tehdään esimerkiksi kylmälaitteiden energiamerkinnän osalta. Pakkauksiin painetaan esimerkiksi yksiselitteinen ikoni, pistemäärä tai liikennevalojärjestelmä, jonka merkityksestä viestitään avoimesti.

Jatka lukemista

Dayton osti Thomekon elintarviketoiminnot

Päivittäistavara-, horeca- ja elintarvikealan laitteita ja huoltopalveluita toimittava Dayton Oy on ostanut Thomekon elintarviketeollisuuskone- ja -laitetoiminnot Suomessa. Dayton nousee kaupalla elintarviketeollisuuden kokonaisratkaisujen johtavaksi tarjoajaksi toimitusjohtaja Pekka Tiaisen mukaan.
dayton-tiainen-elintarviketeollisuus

Huhtamäki lahjoittaa kerta-astioita kriisiavuksi

Huhtamäki lahjoittaa tuotteittaan terveydenhuollon toimijoille, esimerkiksi yli kuusi miljoonaa kerta-astiaa sairaaloille ja hoitokodeille ympäri Eurooppaa ruokahygienian ja -turvallisuuden varmistamiseksi poikkeustilanteessa. Yhtiö tuottaa myös visiirejä ja avustaa Punaista Ristiä.
huhtamäki-ruokapakkaukset-food-service

Muovikasseja korvataan muilla materiaaleilla

Yhä useampi suomalainen pakkaa ruokaostoksensa muuhun kuin muovikassiin. S-ryhmän ruokakaupoissa muovikassien myynti laski neljä prosenttia vuodesta 2018 vuoteen 2019. Vain joka neljäs asiakas ostaa muovikassin kauppakäynnillään. Yhä useampi asiakas käyttää biohajoavaa kassia, paperikassia tai kestokassia.
s-ryhmä-muovikassit-kangaskassit

Raflatacilta PP-etikettikalvoa kierrätysmuovista

UPM Raflatac tuo markkinoille ensimmäisenä PP-etikettimateriaalin, joka on tehty kierrätysmuovista. Materiaalissa käytetään kemian teollisuuden SABIC-yrityksen kierrätysratkaisua PP-tuotteille.
Jar of peanut butter and peanuts

Uusimmat uutiset

Metsä Boardin taivekartonkikone on nyt Euroopan suurin

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Board vihki 11. huhtikuuta käyttöön uudistetun taivekartonkikoneen Ruotsin Husumissa.
Ribbon-has-been-cutx

Kp lanseerasi ensimmäisen sataprosenttisesti kierrätetyn muovisen elintarvikerasian

Klöckner Pentaplast (kp) ilmoittaa saavuttaneensa tärkeän virstanpylvään elintarvikepakkausteollisuudessa. Se esitteli ensimmäiset elintarvikerasiat, jotka on tehty pelkästään kierrätetystä PET:stä (rPET), joka on valmistettu pakkauksista.
KP-trayx

Nuoret aikuiset ovat kiinnostuneempia ympäristöystävällisistä pakkauksista

Muovipakkausjättiläisen ALPLA:n "2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey” -tutkimuksen mukaan nuoremmat (18-34-vuotiaat) priorisoivat ympäristöystävällisiä pakkausratkaisuja.
alplax

Tekniikkaa ja nörtteilyä Gallin kanssa Scanpackin lavalla

Hän on nörtti. Hän on asiantuntija, jolla on valtavasti energiaa ja jolla nauru on aina lähellä.
Evelina Galli