...
...

Kirsikkapakkaukset 18 päivän jälkeen. Vasemmanpuolisen pakkauksen suojakalvo oli tavanomaista muovikalvoa ja oikeanpuolisen nanokalvoa. Kuva: NanoPack Project.

Nanokalvo pidentää ruokien hyllyikää selvästi

06.05.2019

EU:n rahoittamassa projektissa kehitetty NanoPack-pakkauskalvo on testien mukaan pidentänyt selvästi tuoretuotteiden säilyvyysaikaa. Tuoreiden kirsikoiden hyllyikä kasvoi 40 % nanokalvon avulla.

NanoPack-kalvossa on vain vähän eteerisiä öljyjä, ja sen koostumus vähentää mikrobien kasvua. Testissä tavalliseen muovikalvoon ja nanokalvoon pakattuja kirsikoita säilytettiin ensin 14 päivää säilytyslämpötilassa ja sen jälkeen ympäristön lämpötilassa 4 päivää. Nanopakkaus pidensi kirsikoiden hyllyikää 2 päivällä.

Testissä vain 33 % tavalliseen kalvoon pakatuista kirsikoista oli myyntikelpoisia testiajan jälkeen. Kirsikoista 73 % oli myyntikelpoisia. Projektin mukaan leivässä ja leivontatuotteissa on saavutettu vielä parempia säilyvyystuloksia nanokalvolla. Joissakin tuotteissa hyllyikä jopa kaksinkertaistui ilman lisättyjä säilöntäaineita.

”Teemme kokeita laaja tuotevalikoimalla kuten tuoretuotteilla, leivontatuotteilla ja maitotuotteilla. Pyrimme löytämään eri tuotteille sopivat kalvon koostumukset ja pakkausmuodot”, kertoo Elisa Valderrama García NanoPackin tutkimusryhmästä.

Kolmivuotinen kehitysprojekti päättyy tänä vuonna. Sen tavoitteena on kehittää toimiva nanotekniikkaan perustuva kalvomateriaali, joka on kaupallistettavissa.

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä