...
...

Muovipakkausten kierrätys kasvaa nopeasti Suomessa ja siitä seuraa myös kierrätysmaksujen nousu,

Muovipakkausten kierrätysmaksut nousevat tuntuvasti

16.10.2019

Muovipakkausten kierrätysmaksu nousee ensi vuonna. Syynä on se, että muovipakkauksia kerätään selvästi aikaisempaa enemmän kierrätykseen. Myös puu- ja kuitupakkausten maksuihin tulee korotuksia. Metallin kierrätysmaksut laskevat, lasin maksut pysyvät ennallaan.

Muovipakkausten kierrätysmaksut kallistuvat selvästi vuonna 2020. Kun vuonna 2019 kuluttajapakkausten kierrätysmaksu pakkausten tuottajille oli 30 euroa tonnilta, vuonna 2020 se on 119 euroa tonnilta. Yritysten välisessä kaupassa käytettyjen muovipakkausten kierrätysmaksu nousee 35 eurosta 54 euroon tonnilta.

Syynä muovipakkausten kierrätysmaksujen nousuun on se, että muovipakkauksia kerätään selvästi aikaisempaa enemmän kierrätykseen. Suomen Uusiomuovi Oy:n toimitusjohtaja Vesa Soini sanoo, että kuluttajilta kerättävien muovipakkausten määrä on kasvanut 60 prosentin vuosivauhtia.

”Kun keräysmäärät nousevat, se näkyy kierrätysmaksuissa”, Soini sanoo.

Soini uskoo, että muovipakkausten kierrätysmaksut nousevat vielä jatkossakin, sillä EU-direktiivien mukaisesti vuonna 2025 muovipakkauksista 50 prosenttia pitää kierrättää. Tällä hetkellä muovipakkauksista kierrätetään Suomessa noin 35 prosenttia.
Ruotsissa muovipakkausten kierrätysmaksu on Soinin mukaan 300–400 euroa tonnilta ja EU:ssa kalleimmillaan 600 euroa tonnilta. Suomen kierrätysmaksut ovat siis selvästi alemmalla tasolla.

Kierrätysmaksut nousevat lähes 50 %

Ringin asiakasmaksun vähimmäismäärä laskee 295 eurosta 265 euroon, muut maksut pysyvät ennallaan.

”Yli 2 500:n vähän pakkausmateriaalia käyttävän yrityksen asiakasmaksu laskee noin kymmenen prosenttia. Tämä johtuu siitä, että Rinki on onnistunut pienentämään kulujaan ja myös Ringin tasetta kevennetään”, sanoo Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskanen.

Tanskanen laskee, että kaikkiaan kierrätysmaksut nousevat tämän vuoden 16–17 miljoonasta eurosta noin 24–25 miljoonaan euroon.

Näin suurta korotusta maksuihin ei aikaisemmin ole tullut, mutta edellisen jätelain uudistuksen aikoihin tehtiin maksujen korotuksia. Nyt uutta, EU-direktiivejä toimeenpanevaa jätelakia sorvataan parhaillaan ja sen on määrä tulla voimaan kesällä 2020.

Lue lisää kierrätysmaksuista Pakkauskierrätyksen verkkolehdestä verkkolehti.rinkiin.fi

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä