...
...

Jätemuovista Plaxx-öljyä. Kuva: Recycling Technologies

Muovin kemiallista kierrätystä kehitetään kolmen yrityksen yhteistyönä

16.10.2020

Neste, muovin kierrätysteknologian asiantuntija Recycling Technologies ja Unilever aloittavat yhteistyön kehittääkseen ja edistääkseen muovijätteen kemiallista kierrätystä. UK Research and Innovation (UKRI) on myöntänyt kolmen yhtiön yhteishankkeelle 3,1 miljoonan punnan rahoituksen. Hankkeessa kehitetään ratkaisuja vaikeasti kierrätettävien muovipakkausten kierrättämiseksi ja siinä keskitytään sellaisten muovipakkausten talteenottoon ja uudelleenkäyttöön, jotka tällä hetkellä joko poltetaan, viedään kaatopaikoille tai viedään Britanniasta ulkomaille. 

Kolmivuotisessa hankkeessa Recycling Technologies valmistaa jätemuovipakkauksista omilla laitteillaan Plaxx-nimistä öljyä. Öljy toimitetaan Nesteelle, joka analysoi ja testaa sen laadun ja soveltuvuuden jatkojalostukseen, jossa siitä voidaan valmistaa korkealaatuista drop-in-raaka-ainetta uusien muovien ja muovipakkausten valmistukseen niin, että kyseisten muovien laatu vastaa neitseellisistä raaka-aineista valmistettuja muoveja. Unilever tulee mukaan Nesteen ja Recycling Technologiesin jo vakiintuneeseen yhteistyöhön ja tuo siihen osaamistaan kierrätykseen soveltuvien pakkausten suunnittelusta.

UKRIn myöntämällä rahoituksella tuetaan ja parannetaan Recycling Technologiesin kemiallisen kierrätyksen laitoksen testausta ja muuta kehitystä. Laitosta rakennetaan parhaillaan Binn Farmin toimipaikkaan Skotlannin Pertshiressä. Yhteistyön ansiosta yhtiö pystyy parantamaan järjestelmiään sellaisiksi, että jätemuovi voidaan prosessoida optimaalisesti. Yhteistyössä kehitetään lisäarvoa tuottavia uusia käyttötarkoituksia vaikeasti kierrätettäville jätemuovimateriaaleille, kuten kalvoille, kuorille ja pusseille, joista saatavaa materiaalia voitaisiin hyödyntää uusien pakkausten valmistuksessa.

Nesteellä on kattavaa kokemusta heikkolaatuisten jäte- ja tähderaaka-aineiden, kuten uusiutuvaa alkuperää olevien öljyjen ja rasvojen, käsittelystä ja jalostamisesta korkealaatuisiksi tuotteiksi, esimerkiksi polymeeri- ja kemikaalituotannon raaka-aineiksi. Neste on sitoutunut kehittämään useiden kumppaneiden kanssa skaalautuvia ratkaisuja vauhdittamaan muovin kierrätystä. Yhtiön tavoitteena on aloittaa nesteytetyn jätemuovin käyttö jalostuksen raaka-aineena, jolla voidaan korvata fossiilisen öljyn käyttöä uusien muovien raaka-aineiden tuotannossa. Recycling Technologiesin kanssa tehtävän yhteistyön ansiosta Neste pystyy nopeuttamaan yhden hyvin lupaavan kemiallisen kierrätysteknologian kehitystä.

Unileverin kanssa tunnistetaan nykyisen mekaanisen kierrätyksen kannalta vaikeasti kierrätettävät muovit ja tutkitaan, miten muovien kierrätettävyyttä voidaan parantaa pakkaussuunnittelulla.

Recycling Technologiesin
RT7000 -laitteisto Swindonissa, Britanniassa.

 

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä