...
...

Miten paketoida fine dining?

04.08.2021

Päätökset ravintoloiden suluista ovat olleet kova paikka monelle yritykselle ja yrittäjälle. Ravintoloiden onneksi ruokaa ja juomaa on saanut kuitenkin myydä ulos noutoruokana. Noutoruokaa alkoivat myydä myös monet sellaiset ravintolat, jotka eivät olleet aiemmin sitä tehneet. 

 Aloitimme ulosmyynnin viime huhtikuussa vain koronan takia, kertoo helsinkiläisen, fine dining ruokaa tarjoavan Ora-ravintolan keittiömestari ja ravintoloitsija Sasu Laukkonen 

Samoilla linjoilla on myös Helsingissä lähellä tuotetuista raaka-aineista ruokaa valmistavan Nolla-ravintolan ravintoloitsija Luka Balac.  

 Vasta korona-aikaan on aloitettu ulosmyynti. 

Niin huippuravintoloiden kuin muidenkin ravintoloiden oli nyt keksittävä uusia keinoja palvella asiakkaitaan, sillä viiden tähden elämyksiä on vaikea kuljettaa asiakkaalle kotiin.  Osa huippuravintoloista, kuten Ora ja Nolla, kuitenkin pitäytyi konseptissaan ja alkoi tarjota asiakkaille valmiita menukokonaisuuksia take awaynä.  

Noutoruokaan siirtyminen tarkoittaa automaattisesti myös ruoan pakkaamista, sillä ruoka pitää suojata kuljetuksen ajaksi. Ympäristöystävällisyys on ravintola-alalla yleistyvä trendi ja tämä näkyy myös noutoruoan pakkausvalinnoissa. Pakkauksen valintaan vaikuttaa ympäristöystävällisyyden lisäksi myös hinta. 

 Ora-ravintolassa pakkauksen kustannus per annos on 1,30 euroa korkeampi kuin lautasten pesun hinta, Laukkonen kertoo. Tämä on suuri kulu, sillä yleisesti ottaen take away -annosten myyntihinnan tulee olla yleensä mahdollisimman alhainen, hän lisää. 

Myös Balac kertoo, että pakkauksen valintakriteerinä on hinta, mutta vasta ekologisuuden jälkeen. 

Maailmanlaajuisessa pandemiassa pakkausten merkitys on korostunut. Ravintoloiden näkökulmasta ilman pakkauksia ei ole myöskään myyntiä, sillä ruoka tulee ravintolaan ja lähtee asiakkaalle pakattuna. Vaikeassa tilanteessa olevat yrittäjät pyrkivät valinnoissaan ottamaan huomioon myös ympäristön valitsemalla mielestään omassa budjetissaan ekologisimman pakkauksen.  

Tulevaisuudessa pakkausten ympäristöystävällisyys tulee enemmissä määrin korostumaan esimerkiksi uuden lainsäädännön myötä, jolloin myös ravintoloiden tulee ottaa huomioon esimerkiksi EU:n kertakäyttömuovidirektiivin asettamat rajoitukset. 

 

Artikkeli julkaistu Pakkaus-lehdessä 4/2021. Voit lukea koko artikkelin täältä.

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä