...
...

Puupohjainen pakkaus voi näyttää myös tältä. Woodlyn puumuovia käytetään muun muassa yrttipakkauksissa. Kuva: Vihreäkeiju

Metsätuotteiden kysynnälle ennustetaan huimaa kasvua

04.10.2021

Puutuotteiden globaalin kysynnän ennustetaan kasvavan kolmanneksella vuoteen 2035 mennessä, kaikkiaan 715 miljardiin euroon. Metsäteollisuus ry:n konsulttiyhtiö AFRYltä tilaaman selvityksen mukaan raha-arvoltaan suurinta globaalin kysynnän nousu olisi puutuotteissa, mutta suhteellisesti eniten kasvaisivat kemikaalit ja polttoaineet. Painopapereiden kysynnälle ennustetaan tasaista laskua.

Selvityksen mukaan metsäteollisuuden tuotteiden globaali kokonaiskysyntä kasvaisi 1,8 prosenttia vuodessa vuoteen 2035 asti. Lähtövuotena arviossa on vuosi 2019, jolloin metsäteollisuustuotteiden markkina oli kooltaan 540 miljardia euroa.

Pakkausten ja erikoispapereiden globaalin kysynnän arvioidaan kasvavan peräti puolella. Siihen ajaa verkkokaupan kasvu ja kaupungistumisesta johtuva pakkauskokojen pieneneminen, pyrkimys korvata muoveja ja tarve helpottaa kierrätystä.

Tärkein syy on kuitenkin globaalin kansantuotteen kasvu, jonka AFRY arvioi 2,5 prosentiksi vuodessa, kehittyvissä talouksissa tätäkin enemmän. Verkkokaupan kasvu olisi tätäkin huimempaa, peräti 7,5 prosenttia vuodessa.

Pikaruoan pakkaaminen on iso markkina ja pikaruoan kysynnän ennustetaan kasvavan seitsemän prosentin vuosivauhtia. Pikaruoan pakkaaminen muoviin on kuitenkin vaikeuksissa.

Kaikkiaan 170 valtiota on luvannut vähentää muovin käyttöä jo vuoteen 2030 mennessä. Yhtälöä voi olla mahdoton ratkaista ilman puupohjaisia pakkauksia.

Puukuitupakkausten kilpailukyky ei kuitenkaan ole konsulttiyhtiön mukaan riittävä. Myös uudelleenkäytettävät pakkaukset ja tarve kierrättää käytetyt pakkaukset saattavat tuottaa ongelmia kuitupakkausten kilpailukyvylle.

Lähde: forest.fi

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä