...
...

Kuva: Reetta Pasanen / Valio

Maidot ja jogurtit viihtyvät kartongissa

12.10.2021

Yhä useampi Valion tuote on pakattu uusiutuvista materiaaleista valmistettuun pakkaukseen kuten kartonkiin. Tällä hetkellä Valion kaikista kotimaassa käytetyistä pakkausmateriaaleista 72 prosenttia on uusiutuvia. Tavoitteena on siirtyä kartonkisiin pakkauksiin vähitellen mahdollisimman laajasti.

Ympäristöviisas pakkaus minimoi ilmastovaikutukset, on valmistettu uusiutuvista tai kierrätetyistä materiaaleista ja on täysin kierrätettävä. Tällaisia tuotepakkauksia on tulevaisuudessa vuosi vuodelta yhä enemmän. Valion Suomessa käyttämistä, kertakäyttöisistä pakkausmateriaaleista jo 72 prosenttia on uusiutuvista materiaaleista valmistettuja. Esimerkiksi harjakattoiset maito-, jogurtti-, piimä- ja kermatölkit ovat korkkia myöden kasvipohjaisia. Näitä Valio pakkaa vuosittain yli 250 miljoonaa kappaletta.

– Valion pakkaukset muuttuvat askel kerrallaan uusiutuvista materiaaleista valmistetuiksi ja paremmin kierrätettäviksi − ja yhä enemmän myös kierrätysmateriaaleista valmistetuiksi. Korvaamme fossiilisia muoveja uusiutuvilla, kasvipohjaisilla ratkaisuilla sekä kierrätysmateriaaleilla kuten kierrätysmuovilla ja -kartongilla. Tavoitteemme on, että tulevaisuudessa kaikki tuotepakkauksemme on valmistettu kasvipohjaisesta tai kierrätetystä materiaalista ja ne ovat sataprosenttisesti kierrätettäviä, kertoo Valion pakkauskehityksestä vastaava Juhana Pilkama.

Uudet kartonkiset jogurttipikarit ovat hyvä esimerkki ympäristöviisaista pakkauksista. Vaihtamalla jogurttipurkit kartonkisiksi Valio vähentää muovia 67 prosenttia vastaavaan muoviseen pikariin verrattuna. Uudet jogurttipikarit voi kierrättää kartonkikierrätyksessä.

Kierrätettynä pakkaukset saavat uuden elämän

Muovia tarvitaan edelleen elintarvikkeiden pakkaamisessa, eikä sitä voi täysin korvata. Kaikissa kartonkipakkauksissa on ohut muovikalvo varmistamassa, että nestemäinen tuote pysyy varmasti pakkauksen sisäpuolella, eikä mene pilalle.

– Oikein kierrätettynä myös muovipakkaus on hyvis. Kun muovipakkauksen laittaa muovinkeräykseen, se saa uuden elämän vaikkapa kierrätysmuovista valmistettuna siivousvälineenä tai terassilankkuna. Esimerkiksi Valion juustoviipalepakkauksissa on jo yli puolet kierrätysmuovia.

Moni heittää arvokkaita, kierrätettäviä materiaaleja sekajätteeseen, vaikka niillä voisi olla vielä käyttöä monen monta kertaa.

– Esimerkiksi hyvin pieneltä asialta tuntuvat jogurttipurkkien alumiinikannet kannattaa kierrättää, sillä alumiini on kysytty raaka-aine ja helppo kierrättää metallinkeräyksessä, Pilkama vinkkaa.

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä