...
...

Kysely: Suomalaiset pelkäävät terveysveron nostavan ruuan hintaa entisestään

03.01.2023

Elintarviketeollisuusliiton ja Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimeenpaneman kyselyn perusteella suomalaiset eivät kannata ruokia ja juomia koskevan terveysperusteisen valmisteveron käyttöönottoa. Veroa tehokkaammin terveellisiin valintoihin ohjaisivat vastaajien mielestä marjojen ja kasvisten arvonlisäveron alentaminen, pakkausmerkinnät ja kasvisten korostaminen ruokalistoilla.

Kaikkien puolueiden kannattajat haluaisivat uuden veron sijaan mieluummin alentaa marjojen ja vihannesten arvonlisäveroa. Vihreiden ja sosialidemokraattien kannattajat suhtautuvat terveysveroon positiivisimmin. Negatiivisimmin veroon suhtautuivat perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien kannattajat.

Terveysperusteisen valmisteveron vaikuttavuudesta ihmisten valintoihin ei kyselyn perusteella ole takeita. Jos vero otettaisiin käyttöön, vastaajat eivät muuttaisi kuitenkaan käyttäytymistään terveellisempään suuntaan.

Terveysperusteinen vero vaikuttaisi eniten naisten, yli 55-vuotiaiden ja pienituloisten valintoihin. Sosialidemokraattien ja perussuomalaisten kannattajat jättäisivät muita useammin tuotteet ostamatta, jos niitä rasittaisi terveysperusteinen vero.

Naiset, yli 55-vuotiaat ja hyvätuloiset suhtautuvat terveysperusteiseen veroon suopeammin kuin muut. Kaikkien puolueiden kannattajat vastustavat terveysperusteisen veron kohdistamista kotona käytettäviin raaka-aineisiin, kuten rasvoihin ja öljyihin, lihaan ja lihajalosteisiin, maito- ja kauravalmisteisiin, suolaan ja sokeriin sekä kahviloissa ja ravintoloissa myytäviin tuotteisiin.

Pienempiä pakkaus-, annos- tai lautaskokoja kaupassa tai ravintoloissa kannattivat keskimääräistä enemmän naiset ja yli 55-vuotiaat.

Kyselyn mukaan elintarvikkeiden kotimaisuudella on merkitystä hintojen noususta huolimatta, mutta hintojen nousu lisää kuluttajien kiinnostusta tuontituotteita kohtaan. Nuoret ja pienituloiset siirtyvät herkemmin ostamaan edullisempia tuontivaihtoehtoja hintojen noustessa.

Myös eri puolueiden kannattajien välillä on eroja siinä, suositaanko kotimaista hinnasta riippumatta vai ostetaanko useammin ulkomaalaista. Kristillisdemokraattien ja keskustan kannattajat suosisivat kotimaista vaihtoehtoa, vaikka se olisi ulkomaalaista kalliimpi. Vihreiden ja perussuomalaisten kannattajat puolestaan valitsisivat edullisemman, ulkomaisen vaihtoehdon muita useammin.

Kyselyn taustatiedot

Kysely toteutettiin Elintarviketeollisuusliiton ja Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimeksiannosta IROResearch Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimuksessa. Tiedot kerättiin internetissä IROResearch Oy:n valtakunnallisessa kuluttajapaneelissa. Tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen, asuinpaikkakunnan tyypin sekä maakunnan mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti.  Tiedot kerättiin 9.–21.11.2022. Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on maksimissaan n. + – 3,2 %-yksikköä.

 

Kyselyn tarkemmat tulokset

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä