...
...

Kuva: LAB-ammattikorkeakoulu

KUPARI-rasia tuoremarjoille

23.06.2020

Ympäristöystävällisiä pakkausratkaisuja kehitetään parhaillaan LAB-ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston yhteisprojektissa. Kuitupohjaisten pakkausratkaisujen integrointi PK-yritysten tarpeisiin – KUPARI -projektin ensimmäinen pakkaus päädyttiin suunnittelemaan tuoremarjatiloille, sillä projektiin liittyviin työpajoihin osallistui useita ekologisista pakkausratkaisuista kiinnostuneita marjatuottajia Päijät-Hämeestä ja Etelä-Karjalasta.

Tuoremarjapakkaus on toteutettu LAB-ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston asiantuntijoiden sekä LABin muotoilijaopiskelijoiden yhteistyöllä. LABin asiantuntijat ja opiskelijat vastasivat muun muassa pakkauksen visuaalisesta ilmeestä sekä käyttäjälähtöisestä suunnitteluprosessista, ja LUTin pakkaustekniikan asiantuntijat suunnittelivat muotit sekä kehittivät tuotantotekniikkaa. Ratkaisuja turvalliseen ja ekologiseen tuoremarjapakkaukseen kehitettiin yhdessä marjatuottajien kanssa.

Projektipäällikkö Kati Kumpulainen kertoo, että kesällä 2019 toteutettu pilotointi sai positiivisen vastaanoton niin tuoremarjatuottajilta kuin kuluttajiltakin, joten pilotointeja jatketaan jälleen kuluvan kesän aikana. Pakkauksia on ensimmäisen pilotoinnin jälkeen pienennetty käyttäjäpalautteen perusteella vastaamaan sekundääripakkausten mittoja.

– Kartongista valmistetun pakkauksen etuna on laaja painopinta, mikä auttaa näyttävän ulkoasun toteutuksessa. Suunnittelussa on myös huomioitu pakkauksen logistinen toimivuus, Kumpulainen kertoo.

KUPARI-projektissa suunniteltu kartonkipakkaus poikkeaa perinteisestä marjapakkauksesta valmistusmetodiltaan.

– Kartonkipakkaukset on tehty yleensä taivekartongista taittelemalla. KUPARI-rasia valmistetaan puristusmuovaamalla, jolloin esimerkiksi pakkauksen nurkista ja alalaidoista tulee muodoltaan pyöreämmät, joten pakkausta on helpompi ja mukavampi käsitellä. Pakkauksessa ei siis ole teräviä reunoja, jotka saattaisivat tehdä jälkiä herkkien marjojen pintaan. Pakkaus on myös kotimaisesta uusiutuvasta raaka-aineesta valmistettu ja kierrätettävä, korostaa Kumpulainen.

Marjojen pääsesonki koittaa heinä–elokuussa, jolloin kuitupohjaiset KUPARI-tuoremarjapakkaukset ovat muutaman marjatilan testattavana Päijät-Hämeen ja Etelä-Karjalan alueilla. Etelä-Karjalan ja Päijät-Hämeen liittojen rahoittama KUPARI-projekti etsii jatkossakin yhteistyökumppaneita innovatiivisten kuitupohjaisten pakkausratkaisujen pilotointiin. Projektissa kartoitetaan erityisesti elintarvikkeita pakkaavien pk-yritysten tuotepakkaamiseen liittyviä haasteita Päijät-Hämeessä ja Etelä-Karjalassa.

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä