...
...

Kuva: European Paper Packaging Alliance

Kuitupohjainen kertakäyttöpakkaus ja uudelleenkäytettävä astia vastakkain

13.01.2021

Äskettäin julkaistun elinkaariarvioinnin (LCA) mukaan paperipohjaisilla kertakäyttöpakkauksilla on pikaruokaravintolakäytössä huomattavia ympäristöetuja verrattuna uudelleenkäytettäviin astioihin. Ympäristöedut johtuvat ensisijaisesti uudelleenkäytettävien astioiden pesuun tarvittavan energian hiilidioksidipäästöistä sekä pesuun tarvittavan veden määrästä.

Elinkaariarvioinnin on tehnyt kansainvälinen suunnittelu- ja konsultointialan yritys Ramboll, ja sen on todentanut testauspalvelujen tuottaja TÜV. Arvioinnissa verrattiin eurooppalaisessa pikaruokaravintolassa käytettävien paperipohjaisten kertakäyttöpakkausten ja uudelleenkäytettävien astioiden aiheuttamia ympäristövaikutuksia, kun ateriat syödään pikaravintolassa. Kummallekin pakkaustyypille mitattiin niiden elinkaaren aikaiset ympäristövaikutukset useassa vaikutusluokassa ja eri skenaarioissa

Arvioinnissa todettiin, että uudelleenkäytettävien astioiden hiilijalanjälki oli 2,7 kertaa suurempi kuin paperipohjaisten kertakäyttöpakkausten. Tärkein ilmastonmuutokseen vaikuttava tekijä on sähkön menekki uudelleenkäytettävien astioiden pesuprosessissa. Kaiken kaikkiaan käyttövaiheen osuus on 83 % kokonaisvaikutuksesta. Kertakäyttöpakkauksilla oli myös merkittäviä ympäristöetuja veden kulutuksen kannalta, sillä uudelleenkäytettävien astioiden kanssa vettä käytettiin 3,6 kertaa enemmän.

– Uudelleenkäytettävien astioiden pesemiseen kuluvan energian ja veden ympäristövaikutukset osoittavat, että uudelleenkäytettävät astiat eivät ole kestävä ratkaisu ruokapalveluteollisuudelle. Etenkin ilmastonmuutoksen kannalta paperipohjaisten kertakäyttöpakkausten käytöstä aiheutuu pienempi ympäristövaikutus, sanoo Huhtamäen toimitusjohtaja Charles Héaulmé.

Tiivistelmä elinkaaritutkimuksesta on saatavilla EPPA:lta (European Paper Packaging Alliance) osoitteesta www.eppa-eu.org.

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä