...
...

Huhtamäen Fiber Foodservice Nordic -tulosyksikön johtaja Panu Ala-Nikkola toivoo panostuksia kierrätysjärjestelmien kehittämiseen.

Kuituosaaminen on Pohjolan rikkaus

12.11.2020

Huhtamäen tehtailla valmistetaan muun muassa elintarvikepakkauksia, kertakäyttöastioita sekä paperipillejä ja nyt, muuttuneessa maailmantilanteessa, myös kasvosuojaimia kuluttajakäyttöön. Panu Ala-Nikkolan vastuulla on Pohjoismaiden ja Baltian markkinoita palvelevan Fiber Foodservice Nordicin toiminta. Segmentin Suomen-tuotannon sydän, uusi Hämeenlinnan tehdas otettiin käyttöön viime vuonna, ja siellä valmistetaan kuitupohjaisia tuotteita, kuten kartonkilautasia, juomamukeja, jäätelöpakkauksia, pillejä ja salaattipakkauksia. Yhteensä Nordic-yksikkö työllistää noin 250 henkilöä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Baltiassa.

Luonnostaan huokoisena materiaalina kartonki tarvitsee aina jonkin pinnoitteen, jotta siitä voidaan tehdä kertakäyttöastioita. Huhtamäen kartonkiastioissa käytetään kolmea pinnoitevaihtoehtoa: perinteistä öljypohjaista ja kasvipohjaista polyeteenipinnoitetta sekä kompostoituvaa pinnoitetta.

Tiukentuva sääntely ja
kertakäyttömukien kohtalo
Pakkausalalla keskustelua herättävä Euroopan komission kiertotalouspaketti ja erityisesti SUP-direktiivi sen osana määrittelee tällä hetkellä pinnoitteet direktiivin vastaisiksi. Sen sijaan kuituun sidottu barrieeri ei sisältyisi direktiivin piiriin. Panu Ala-Nikkola aavistelee uudistuvan lainsäädännön johtavan kuluttajien tottumusten muuttumiseen.
– SUP-direktiivi voi johtaa siihen, että kertakäyttöastioissa siirrytään käyttämään hieman enemmän kuitua ja kuluttajan täytyy totutella siihen, että tuotteessa ei ole barrieeriominaisuutta. Tämä ei luonnollisesti voi kuitenkaan koskea niitä tuotteita, jotka ovat kosketuksissa nesteiden kanssa.

Kierrätyksestä tehoa tuotantoon
Muovin suojaavuus on todennettu, joten sitä on järkevää käyttää. Muovin määrä puolestaan on syytä mitoittaa ruokaturvallisuuden varmistamisen ja elintarvikehävikin välttämisen kannalta mahdollisimman pieneksi. Materiaalitehokkuuden suhteen avainasemassa on kierrättäminen.
– Väestö ja sitä kautta kulutus tulee kasvamaan tulevaisuudessa, joten kierrättäminen on ainoa kestävä ratkaisu – materiaalista riippumatta, Panu Ala-Nikkola summaa.

Kierrätysjärjestelmien kehittämiseen hän toivoo myös panostuksia. Huhtamäki kehittää jatkuvasti esimerkiksi joustomateriaaleistaan helpommin kierrätettäviä. Toimivien järjestelmien avulla materiaalit saataisiin hyödynnettyä uusiokäytössä aiempaa tehokkaammin.
– Yksi pohjoismainen menestystarina on juomapakkausten kierrättäminen. Jos olemme onnistuneet siinä, miksi emme onnistuisi myös muiden pakkausmateriaalien tehokkaassa uudelleenhyödyntämisessä?

Lue koko Pakkaus-lehden 7/2020 artikkeli täältä.

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä