...
...

Kuitu kestää aiempaa käsitystä useamman kierrätyskierroksen

13.01.2022

Uusimman riippumattoman tutkimuksen mukaan kuitupohjaiset pakkausmateriaalit – paperi, kartonki, kartonki ja taivekartonki – voidaan kierrättää yli 25 kertaa ilman, että kuitu heikkenee vain vähän tai ei ollenkaan, todetaan Pro Cartonin julkaisemassa tiedotteessa.

Graz University of Technologyssä Itävallassa vuonna 2021 tehdyssä tutkimuksessa kierrätettiin toistuvasti taivekartonkia ja selvittettiin, mikä vaikutus kierrättämisellä on materiaalin mekaanisiin ominaisuuksiin, kuten sen luontaiseen lujuuteen ja vaurionkestävyyteen. Tutkimuksessa ei voitu osoittaa negatiivista vaikutusta kyseessä oleviin mekaanisiin ominaisuuksiin. Myöskään kuidun turpoamiskyky ei lisääntynyt.

Winfried Muehling, Euroopan kartonkivalmistajien yhdistyksen Pro Cartonin johtaja toteaa, että tulokset kiistävät yleisesti käytetyn myytin, jonka mukaan kuitupohjaiset pakkaukset voidaan kierrättää vain 4–7 kertaa ennen materiaalin ominaisuuksien menettämistä. Tutkimus korostaa, että paperi- ja kartonkikuidut ovat paljon kestävämpiä kuin aiemmin on ajateltu.

Tutkimusta johtanut TU Grazin Senior Scientist Rene Eckhart uskoo, että paperin, kartongin ja kartongin kierrätyskertojen määrä riippuu itse asiassa enemmän massan valmistusprosessista ja saavutetusta keräys- ja kierrätyskiintiöstä.

Yliopiston raportissa painotetaan myös lisääntyneiden kierrätyskertojen tuomia ekohyötyjä. ”Mitä useammin samaa pakkausta voidaan kierrättää, sitä positiivisempi on sen ympäristövaikutus”, tutkimuksessa todetaan.

”Jotta kierrätys toimisi, tarvitsemme aina hyvän yhdistelmän neitseellistä kuitua ja kierrätyskuitua. Suorassa kosketuksessa elintarvikkeisiin olevissa pakkauksissa voidaan käyttää ainoastaan neitseellistä kuitua. Samoin luksuspakkauksissa, joissa on usein vaatimuksia materiaalin valkoisuudesta ja jäykkyydestä, käytetään neitseellistä raaka-ainetta”, sanoo Winfried Muehling.

”On tärkeää kerätä, lajitella ja kierrättää kaikki markkinoilla olevat kuitumateriaalit. Neitsyt- ja kierrätyskuidut ovat yhtä tärkeitä kiertotaloudelle, jota monet brändit ja jälleenmyyjät haluavat tukea”, Muehling toteaa.

 

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä