KBA puolustaa asemaansa pakkauspainamisessa

JULKAISTU: 2016-06-07
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Painokoneiden valmistaja KBA on markkinajohtaja useilla pakkauspainamisen laitemarkkinoilla ja aikoo pitää asemansa, vaikka haastajia tuli esiin lisää Drupassa.

Drupa-messuilla KBA kertoi, millä keinoilla yhtiö aikoo vahvistaa tuotevalikoimaansa ja asemaansa. Toimitusjohtaja Claus Bolza-Schünemann sanoi yhtiön kehittämisen painopisteen olevan kasvavissa pakkauspainamisen ja funktionaalisen painamisen markkinoissa. Myös innovaatioiden kehittäminen tuotteisiin kuuluu panostusalueisiin, ja tästä esimerkki on LED-UV painotekniikka.

KBA on erityisen vahva suuren volyymin taivekartonkipainamisessa. Rapida-offsetkoneet ovat suosittuja tässä markkinasegmentissä, ja yhtiön mukaan yli 60 % niistä myydäänkin taivekartongin painajille. Messuilla on esillä mm. nopea Rapida 145 kaksoispinosyötöllä. Yhtiö panostaa myös viimeistelyyn ostamalla stansseja valmistavan Iberica-yhtiön Ceruttilta.

KBA:n johtaja Ralf Sammels odottaa offsetpainamisen jatkuvan dominoivana menetelmänä taivekartongin painamisessa lähivuosina. Painajat hakevat kuitenkin digitaalisia ratkaisuja lyhyiden sarjojen painamiseen, näytteiden tekoon ja variointiin. Näitä ratkaisuja kehittää myös KBA.

KBA ja Xerox kehittävät yhdessä digitaalista arkkipainokonetta taivekartongin painamiseen. Uusi painokone yhdistää KBA:n ja Xeroxin tekniikkaa ja tulee markkinoille vuoden 2017 alussa. Xerox on jo aikaisemmin päässyt markkinoille iGen-digipainokoneilla. Xeroxin mukaan noin 60 asiakasta maailmassa painaa pakkauksia iGen-koneillaan.

Uusi KBA VariJET 106 Powered by Xerox yhdistää Xeroxin Impika-mustesuihkutekniikan ja KBA Rapida 106 -arkkipainokoneen tekniikan. Laite on B1-koossa ja pystyy painamaan 4 500 arkkia tunnissa. Laitteen rakenne on modulaarinen, mikä mahdollistaa erilaisten in-line yksiköiden yhdistämisen siihen. Näitä voivat olla esimerkiksi päällystys, kylmäfoliointi, kartongin leikkuu, nuuttaus ja perforointi.

Uusia vaihtoehtoja taivekartongin painamiseen
Valtaosa pakkauksista painetaan yhä perinteisellä tekniikalla. Xeroxin arvion mukaan vain noin 3 % pakkauksista painetaan nyt digitaalisesta. Digitaalisen pakkauspainamisen markkinoiden odotetaan kuitenkin kasvavan eri arvioiden mukaan keskimäärin 16-21 prosenttia vuodessa aikavälillä 2015–2020. Kasvu on nopeaa erityisesti kartonkipakkausten painamisessa, jossa sarjat ovat lyhentyneet niin, että arviolta puolet töistä on alle 10 000 kappaleen sarjoja. Tämän ovat huomanneet kaikki painokoneiden valmistajat.

Uutena yrittäjänä markkinoille tulee Landa. Yhtiö kertoi, että Saksan johtaviin kuuluva taivekartongin painaja Balersbronn tulee olemaan Landan S10 nanopainokoneen testaaja. Myös amerikkalainen Imaginel tulee olemaan koneen betatestaaja.

HP pyrkii näille markkinoille Indigo-painokoneille, joita messuilla on runsaasti esillä jälkikäsittelylaitteineen. Myös Fuji esittelee uutta vaihtoehtoaan tähän segmenttiin. Fuji on kehittänyt B2-koon Jet Press 720S mustesuihkupainokoneestaan uuden version taivekartongin painamiseen. Laitteessa on parannettu muun muassa imutehoa, jotta se voi käsitellä entistä laajempaa raskaampien kartonkien valikoimaa.

Heidelbergin offset-koneita käytetään paljon pakkauspainamisessa, ja nyt yhtiöllä on myös digitaalinen vaihtoehto taivekartongin painamiseen suuressa mittakaavassa. Messuilla ensimmäistä kertaa esitelty Primefire 106 on inkjet-painokone, jolla saadaan aikaan korkeatasoista jälkeä suurella nopeudella.

Xeikon on saanut jalansijaa digitaalisessa etikettipainamisessa ja tavoittelee kasvua myös kartonkipakkauksissa. Messuilla on esillä uusi Xeikon FDU-stanssauslaite, joka sopii yhteen yhtiön painokoneiden kanssa.
 

 

 

Jatka lukemista

Raisiolle uusi toimitusjohtaja kesäkuussa

Raisio Oyj:n hallitus on nimittänyt yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi kauppatieteiden maisteri Pasi Flinkmanin. Hän aloittaa Raisio Oyj:n toimitusjohtajana 15.6.2024. Flinkman siirtyy Raisioon Orkla Suomen toimitusjohtajan tehtävästä.
Finland

Pakkaus- ja printtimessuilla vilkasta

Pakkausalan ja graafisen teollisuuden ammattitapahtuma keräsi runsaasti kävijöitä Helsingin Messukeskukseen 13.-14.3.2023. PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordic 2024 -tapahtuman kävijämäärä nousi edellisestä kerrasta 36 % ja oli 4 387.
stora

Ruotsi ottaa käyttöön muovipussiveron

Ruotsin valtiopäivät on hyväksynyt muovipussiveron käyttöönoton. Se tulee voimaan toukokuun alusta ja koskee sekä muovikasseja että kaupan ohuita muovipusseja. Vero ei koske kasseja, jotka on tarkoitettu jatkuvaan käyttöön.
plast-skatt-utvald

UPM investoi uuden sukupolven biokemikaaleihin

UPM käynnistää merkittävän kasvuhankkeen biokemikaaleissa ja investoi biojalostamoon Leunassa, Saksassa. Biojalostamo tuottaa sataprosenttisesti puupohjaisia biokemikaaleja, jotka mahdollistavat siirtymän fossiilisten raaka-aineiden käytöstä kestävämpiin vaihtoehtoihin useissa kuluttajalähtöisissä lopputuotteissa, kuten pakkauksissa.
upm-biokemikaalit-rakeet

Uusimmat uutiset

Blue Ocean Closures lanseeraa uuden korkin kartonkisille nestepakkauksille

Blue Ocean Closuresin uusi kuidusta valmistettu korkki on kehitetty erityisesti aseptisesti pakatuille pitkään säilyville tuotteille kuten mehuille, kasvipohjaisille juomille ja keitoille.
BOC-Overcap-1024x683-1000x1400x(1)

PPWR siirtyi askeleen lähemmäs

EU:n ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta (ENVI Environment, Public Health and Food Safety) on hyväksynyt kompromissin, joka syntyi parlamentin, neuvoston ja komission välillä. Tämä tarkoittaa, että pakkaus- ja pakkausjätteiden asetuksen (PPWR) hyväksyminen tuli askeleen lähemmäksi.
EU-1x

Yhdistämällä paperin ja muovin Arla säästää 32 tonnia muovia vuodessa

Trendi muovipakkausten korvaamiseksi paperin ja muovin yhdistävillä pakkauksilla jatkuu, samoin valmistajien kyseenalaiset perustelut, että ne ovat ympäristön kannalta parempi vaihtoehto.
Arla Orig

Metsä Board investoi nykyisiin tehtaisiin

Metsä Board on tiedottanut hylänneensä suunnitelman perustaa taivekartonkitehdas Kaskisiin. Sen sijaan yhtiö suunnittelee laajoja investointeja nykyisiin tehtaisiin ja uusien tuotevaihtoehtojen kehittämistä Simpeleen, Kyron ja Husumin tehtailla.
metsäx