...
...

Käytetty leivinpaperi ei kuulu sekajätteeseen

16.03.2022

Ympäristöministeriön vuoden 2020 selvityksen mukaan jopa 60 prosenttia biojätteestä päätyy sekajätteeseen. Tuttu tuote, jonka voi lajitella biojätteeseen tai viedä kotikompostiin, on keittiötuotteita valmistavan Fredmanin leivinpaperi. Sen pakkaukseen on painettu yhdeksän pakkausmerkkiä, joissa annetaan paljon tietoa tuotteen alkuperästä ja käyttömahdollisuuksista.

Leivinpaperi on monipuolisuutensa ansiosta yksi keittiön käytetyimpiä tuotteita, jonka käyttö on pandemian aikana vain lisääntynyt.

– Nopeasti ajateltuna leivinpaperi voi tuntua kierrätyksen näkökulmasta pieneltä asialta. Suomessa on kuitenkin 2,7 miljoonaa kotitaloutta, ja jos niistä jokaisessa käytetään kaksi leivinpaperiarkkia viikossa, se tekee jo 280 miljoonaa arkkia vuodessa, sanoo Fredmanin keittiömestari Ville Parkkinen.

Moni rutistaa leivinpaperin käytön jälkeen sekajäteastiaan. Näin ei kannata tehdä, sillä biohajoavaksi merkityt leivinpaperit voi hävittää biojätteen mukana. Kaikki leivinpaperit eivät kuitenkaan ole biohajoavia, joten oikea lajitteluastia kannattaa tarkistaa tuotteen pakkauksesta. Jos leivinpaperipakkauksessa on sataprosenttisesti biohajoavaa -maininta, leivinpaperin voi kierrättää käytön jälkeen biojätteeseen tai laittaa omaan kompostiin. Lisätietoja kierrätyksestä saa oman alueen lajitteluohjeista.

Jätteen määrää voi vähentää myös toisella tavalla. Leivinpaperin voi mainiosti käyttää uudelleen, jos se ei ole likaantunut ruoanvalmistuksessa. Toiseen kertaan käytettävä leivinpaperi ei ole herkkä syttymään tuleen, kunhan siihen ei ole jäänyt edellisestä käyttökerrasta ruoantähteitä tai rasvaa.

Perjantaina 18. maaliskuuta vietetään kansainvälistä kierrätyspäivää. Päivän avulla halutaan muistuttaa siitä, että jätteiden lajittelu säästää arvokkaita luonnonvaroja.

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä