...
...

Fazerin kauraleivän pakkauksesta 25 prosenttia on kauran kuorta.

Kaurankuoresta pussi kauraleivälle

01.02.2021

Fazer on ottanut paistopisteillään käyttöön leipäpussin, jonka materiaalista 25 prosenttia on peräisin kaurasta. Pussia on kehitetty yhdessä Tampereen ammattikorkeakoulun Herää pahvi -hankkeen alla, paperin on valmistanut delfort Tervakoski ja itse pussin valmistaa Peltolan Pussi. Pussin voi kierrättää kartonkina.

Projekti on osa Fazerin vastuullista pakkausohjelmaa, joka rakentuu kolmesta osa-alueesta: käytettävien pakkausmateriaalien määrän vähentämisestä, pakkausten kierrätettävyyden parantamisesta ja kokonaan uudentyyppisten ekologisempien pakkausratkaisujen kehittämisestä, joista kaurankuoresta valmistettu leipäpussi on yksi esimerkki.

– Aluksi kaurankuoripussi tuntui lähes mahdottomalta valmistaa. Kauran käyttäminen elintarvikepakkauksen raakamateriaalina on haastavaa, koska tuotteen pitää säilyä tuoreena ja olla turvallinen. Pussin pitää olla myös vesihöyrytiivis, jotta se suojaa leipää kovettumiselta. Lopulta yhdestätoista eri kehitysversioista löytyi sopiva. Oli todellinen työvoitto ja läpimurron hetki, kun saimme riippumattoman laboratorion testitulokset kaurankuoripaperin elintarvikekelpoisuudesta, kertoo Fazer Leipomot Oy:n pakkauskehityspäällikkö Pia Soininen-Tengvall.

Pakkauksessa käytettävät kaurankuoret ovat peräisin Fazerin omasta kauramyllystä Lahdesta.

– Innovaatio on vasta alkua sille, mitä meiltä on tulossa. Kaurasta on moneksi. Tällä hetkellä pohdimme muun muassa, miten kaurankuoria voisi käyttää entistä laajemmin paperin ja pakkausten tuotannossa. Kaurasato korjataan vuosittain, joten kaurassa piilee mittaamattoman arvokkaita mahdollisuuksia. Emme halua, että kaurastamme menee akanaakaan hukkaan, Fazer Myllyn toimitusjohtaja Jarkko Arrajoki sanoo.

Kiinnostus kauraa kohtaan on kasvanut merkittävästi 20 viimeisen vuoden aikana. Kasvipohjaisten tuotteiden kysynnän kasvu, hyvä säilyvyys ja tutkitusti todistetut terveysvaikutukset ovat kiihdyttäneet kauran käyttöä entisestään. Fazer Mylly onkin tuplannut kaurantuotantonsa Suomessa ja Ruotsissa. Parhaillaan Lahteen rakenteilla oleva Fazerin ksylitolitehdas on herättänyt vahvaa kansainvälistäkin kiinnostusta. Myös ksylitoli tullaan valmistamaan kaurankuorista.

–Olemme ainutlaatuinen kauraosaaja ja -toimija Suomessa. Käytämme kaurasta kaiken ja meillä on valikoimassamme lähes 200 kauratuotetta. Tuotannon sivuvirtana syntyvät kaurankuoret ovat menneet aiemmin energiantuottoon ja eläinten rehuksi. Tämäkin tuorein innovaatiomme, kaurankuoripussi, on siis kiertotaloutta parhaimmillaan, jatkaa Arrajoki.

Pakkauksessa käytettävät kaurankuoret ovat peräisin Fazerin omasta kauramyllystä Lahdesta, kertoo Pia Soininen-Tengvall.

 

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä