...
...

Käsidesin tuotantoa lisätään joka puolella

20.03.2020

Käsidesillä on ollut kova kysyntä ja se on ajoittain päässyt loppumaan kaupoista. Nyt tuotetta valmistavat normaalien tuottajien lisäksi mm. apteekit ja alkoholijuomien valmistajat. Tämä on lisännyt käsidesiin tarvittavien pullojen ja etikettien kysyntää.

Kysyntäpiikki on näkynyt mm. siinä, että Altian Koskenkorvan tehdas tuottaa etanolia yötä päivää ja tuotanto päätyy tällä hetkellä käsidesipulloihin.

Tukuillakin on ollut vaikeuksia toimittaa käsidesiä muun muassa apteekkeihin, jotka ovat alkaneet valmistaa sitä itse. Ensimmäiset apteekkien valmistamat käsidesit tulevat myyntiin saman tien.
Apteekkariliitto selvitti yhteistyössä Fimean ja Tukesin kanssa, ettei apteekkien käsidesin valmistukselle ole lakisääteisiä esteitä. Viranomaisten mukaan erillistä lupaa käsidesin valmistukseen ei tällä hetkellä tarvita, koska kyseessä ei ole lääke vaan kemikaalilainsäädännön alainen tuote. Tukes on kuitenkin muistuttanut että pakkauksissa pitää olla asianmukaiset merkinnät.

Tilanne on muuttumassa, sillä etanoli on EU:ssa arvioitavana biosidiasetuksen mukaisena tehoaineena. Lupaprosessin valmistuttua jokaiselle asetuksen mukaiselle valmisteelle vaaditaan kansallinen lupaprosessi. Tällöin valmisteluvan hakeminen saattaisi mahdollisesti kestää jopa puolesta kahteen vuotta per valmiste.

Etikettejä ja 100 millilitran pulloja toimitetaan apteekeille muun muassa lääketukkukauppa Medifonin kautta. Apteekit lisäävät etiketteihin omat yhteystietonsa sekä käsihuuhteen viimeisen käyttöajankohdan.

Käsidesiä valmistavat Euroopassa nyt myös kosmetiikkatehtaat. Louis Vuittonin, Christian Diorin, Givenchyn ja lukuisten muiden luksusbrändien omistaja LVMH kertoo alkavansa valmistaa kosmetiikkatehtaissaan käsidesiä, joka on loppumassa koronavirustilanteen takia. Asiasta uutisoi Vogue-lehti.

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä