...
...

HKScanin pakkauksissa näkyvät vielä tutut kolmiomerkit, mutta niitä tullaan korvaamaan lajitteluohjeilla. Kuva: HKScan.

HKScanille selkokieliset kierrätysohjeet

10.12.2019

HKScan korvaa pakkauksissaan materiaalimerkit selkokielisillä lajitteluohjeilla. Jatkossa pakkauksessa voi lukea esimerkiksi ”Lajittele muovina”. Selkokieliset ohjeet helpottavat kuluttajien kierrätystoimintaa.

”Nykyiset materiaalikolmiot eivät kerro niinkään lajittelusta, vaan pakkauksen valmistukseen käytetyistä materiaaleista. Monelta loppuu lajitteluinto lyhyeen, jos se koetaan liian hankalaksi ja merkintöjen tulkitseminen monimutkaiseksi. Muovi voi päätyä sekajätteeseen, kun ei tiedä mitä vaikkapa kolmion sisällä oleva 07 -merkintä tarkoittaa”, HKScanin pakkausasiantuntija Mari-Annika Mattsson kertoo Rinki-verkkolehdessä.

Mattsonin mukaan yritys ryhtyy käyttämään useampia lajitteluviestejä, joista sopivin valitaan aina pakkauksen koon ja käytettävissä olevan painatuspinnan mukaan. Viestejä ovat esimerkiksi ”Lajittele pakkaus muovina”, ”Lajittele pakkaus muovina ja kartonkina” ja ”Lajittele pakkaus muovina ja metallina”.

Sanalliset lajitteluviestit painetaan ensimmäisiin pakkauksiin vielä tämän vuoden lopulla, ja tuotteet päätyvät kauppojen hyllylle tammikuusta lähtien varastotilanteen ja kysynnän mukaan,

Ruotsissa HKScanilla on ollut käytössä selkokieliset lajitteluviestit jo pitkään ja tulokset ovat olleet rohkaisevia. Mattsson kertoo, että yhtiön tavoitteena on laajentaa sanallista ohjeistusta muihinkin maihin, joissa sillä on toimintaa. Tosin se on kiinni kunkin maan lainsäädännöstä, paikallisista käytännöistä, tahtotilasta ja kierrätysmahdollisuuksista.

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä