...
...

Hävikki väheni 10 miljoonalla kilolla

13.09.2022

Materiaalitehokkuuden sitoumukseen liittyneet elintarvikealan yritykset asettivat kolme vuotta sitten kunnianhimoisia tavoitteita ruokahävikin ja jätteiden vähentämiseksi, luonnonvarojen säästämiseksi ja kierrätyksen lisäämiseksi. Sitoumuksessa mukana olevat elintarvikealan yritykset onnistuivat vuosina 20192021 vähentämään ruokahävikkiään yli 10 miljoonaa kiloa.

Sitoumukseen liittyneet elintarviketeollisuuden, pakkaus- ja kaupan alan yritykset raportoivat tekemistään materiaalitehokkuustoimista ja niiden toteutuneista vaikutuksista vuosittain valtion kestävän kehityksen yhtiölle Motivalle.

–  Sitoumus pakottaa yritykset tarkkaan ruokahävikin, jätemäärien ja eri toimien vaikutusten seurantaan ja raportointiin.  Se kuitenkin tuottaa yrityksille itselleen rahanarvoista tietoa tehokkaimmista toimista esimerkiksi ruokahävikin vähentämiseksi tai materiaalihukan minimoimiseksi, vastuullisuuden ja kestävän kehityksen johtava asiantuntija Satumaija Levón Elintarviketeollisuusliitosta sanoo.

Sitoumus on myös yhteiskunnallisesti merkittävä.

– Suomi on sitoutunut puolittamaan ruokahävikin vuoteen 2030 mennessä ja elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumus on yksi keskeinen työkalu tämän tavoitteen saavuttamisessa, erityisasiantuntija Petri Koskela maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo.

Tehokkaimmat hävikkitoimet esiin

– Toimenpidekohtainen materiaalitehokkuuden seuranta ja raportointi tuo esille, paljonko milläkin toimenpiteellä on pystytty vähentämään ruokahävikkiä tai saavuttamaan rahallista säästöä, johtaja Aki Finér Motivasta kertoo.

Raportointitiedon perusteella päivittäistavarakaupoissa valikoiman ja toimitusketjun hallinta sekä hukka- ja ilta-alet ovat osoittautuneet tehokkaiksi toimiksi ruokahävikin vähentämisessä.

Elintarviketeollisuudessa tehokkaimmat toimet ovat liittyneet hävikin juurisyiden tunnistamiseen hävikin seurantaa kehittämällä.  Näihin syihin puuttumalla ja prosesseja tehostamalla on pystytty vähentämään tuotannosta syntyvää hukkaa.

Hävikin vähennystoimet kannattavat myös taloudellisesti, sillä yksittäisillä toimilla elintarviketeollisuudessa on raportoitu saavutettavan jopa satojen tuhansien eurojen vuosisäästöjä.

Yrityksiä kannustetaan hävikkitalkoisiin korotetulla katselmustuella

Kolmevuotisen sitoumuskauden tulokset ovat olleet kannustavia ja siksi uusi, viisivuotinen sitoumuskausi käynnistettiin alkuvuodesta. Uutena toimijana elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumukseen tuli mukaan matkailu- ja ravintola-ala.

Sitoumukseen liittyminen tänä syksynä kannattaa, sillä Business Finland tarjoaa sitoumukseen liittyneille yrityksille korotettua rahallista tukea materiaalikatselmuksen toteutukseen. Katselmuksessa käydään läpi yrityksen materiaalivirrat ja tunnistetaan toimia, joilla nipistetään kaikenlainen hukka minimiin ja saavutetaan rahallista säästöä.

 

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä