...
...

Kuvituskuva: Mostphotos.

Finnwatchin selvitys: Tuontituotteiden päästöjä ei usein tiedetä

16.12.2021

Finnwatchin julkaisemasta selvityksestä käy ilmi, että vain harva Kiinan ja Intian kaltaisista riskimaista ostoja tekevä yritys tietää, millaisia päästöjä sen alihankintaketjussa syntyy. Selvitys kattaa yhteensä 40 yritystä, jotka myyvät Suomessa ulkomailla valmistettuja tuotteita.

Valtaosa kyselyyn vastanneista yrityksistä on asettanut jonkinlaisen vähennystavoitteen kasvihuonekaasupäästöilleen, mutta suurimmalla osalla se koskee ainoastaan oman toiminnan päästöjä. Alihankintaa koskevan päästövähennystavoitteen oli asettanut alle kolmasosa kyselyyn vastanneista yrityksistä. Finnwatchin tiedotteen mukaan toimet ovat riittämättömiä siihen nähden, että päästöt pitäisi pystyä globaalisti puolittamaan tällä vuosikymmenellä.

– Yritysten ilmastotoimet ovat keskittyneet omiin päästöihin esimerkiksi myymälöissä, vaikka suurimmat päästöt syntyvät usein alihankintaketjuissa, sanoo Finnwatchin ilmastoasiantuntija Lasse Leipola.

Finnwatch on toteuttanut vastaavan kyselyn myös vuosina 2019 ja 2020. Vaikka yritysten toimet ovat edelleen riittämättömiä, muutamassa vuodessa on otettu selviä askeleita eteenpäin. Esimerkiksi 70 prosenttia vastaajista kertoi tänä vuonna keränneensä tai ainakin yrittäneensä kerätä tuotteidensa päästötietoja tavarantoimittajilta. Vielä vuosi sitten vastaava osuus oli vain 33 prosenttia.

Haasteena on kuitenkin edelleen se, ettei tavarantoimittajilta saada luotettavia päästötietoja. Yhteensä 28 yrityksestä, jotka olivat näitä tietoja pyytäneet, peräti 17 kertoi, ettei lukuja ollut saatu tai niitä ei voitu pitää luotettavina. Loput yritykset olivat saaneet joitain päästötietoja selville.

– On hyvä, että yritykset ovat aktivoituneet selvittämään alihankkijoidensa päästöjä. Vaikka vastauksia ei vielä olisi, se antaa signaalin siitä, että päästöillä on kasvava merkitys siinä, millaisia tuotteita halutaan, Leipola sanoo.

Tuotannossa käytetään fossiilista energiaa

Yritykset tietävät hieman aiempaa enemmän tavaroidensa tuotannossa käytetystä energiasta. Aiemmissa selvityksissä selvästi yli puolet vastaajista ei tiennyt käytetyistä energialähteistä mitään, mutta nyt täysin tietämättömien osuus oli pudonnut 38 prosenttiin. Ilmaston kannalta ongelmallista on se, että kaikki, joilla oli tietoa energialähteistä, kertoivat, että käytössä on joko osittain tai pelkästään fossiilista energiaa.

Yritysten tulee asettaa koko arvoketjun kattaville päästöilleen ilmastotiedettä vastaavat päästövähennykset. Lisäksi Finnwatch vaatii, että Suomen kulutusperäisiin päästöihin ryhdytään kiinnittämään nykyistä enemmän huomiota myös yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Kulutusperäisten päästöjen vähentäminen tulisi kirjata muun muassa parhaillaan uudistettavaan ilmastolakiin.

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä