...
...

Kuva: Valio

Entistä ympäristöviisaampaa pakkaamista

31.03.2021

Valion pakkauskehityksestä vastaava Juhana Pilkama kertoo, että pelkästään yrityksen Suomen-tehtailla valmistettavien tuotteiden suojaamiseen käytetään karkeasti arvioituna miljardi kappaletta erilaisia pakkauksia vuodessa. Vaikka pakkauksen osuus yksittäisen tuotteen hiilijalanjäljestä on tavallisesti vain parin prosentin luokkaa, tekee miljoonien ja miljoonien pakkausten yhteisvaikutus materiaalivalinnoista merkittävän.

Pakkauksen tärkein tehtävä on suojata elintarviketta, sillä suurinta tuhlausta on, jos ruoka pilaantuu ja se heitetään pois. Muovi on ominaisuuksiltaan toistaiseksi paras raaka-aine elintarvikkeiden turvalliseen pakkaamiseen ja ruokahävikin ehkäisemiseen, ja nyt sitä pyritään käyttämään entistä ympäristöviisaammin ja tehokkaammin.

Viime vuonna Valiolla esimerkiksi poistettiin PROfeel-vanukkaiden pakkauksista muovikannet ja -lusikat. Pilkaman mukaan pelkästään tällä toimenpiteellä vähennettiin noin 150 000 kiloa pakkausmuovia vuodessa. Muovin vähentäminen on yksi Valion vastuullisuustavoitteista, ja moni pakkausinnovaatio syntyy kuluttajilta saadun palautteen pohjalta.

– Vuonna 2020 vähensimme muovin määrää yhteensä 485 000 kiloa. Esimerkiksi Valion juustoviipaleet ovat nyt aiempaa ohuemmissa paketeissa, ja Valio Grandi -pillimehuihin vaihdetaan kevään 2021 aikana paperipillit muovisten tilalle. Fiksut, ympäristöviisaat pakkaukset helpottavat myös kodin kierrätysrumbaa. Uudistetun juustopakkauksen voi puristaa pieneksi mytyksi, ja se vie vain vähän tilaa muovinkeräyslaatikossa, Pilkama kertoo.

Pilkaman viesti on, että muovi ei pakkausmateriaalina ole pahis, mutta se, mihin pakkaus käytön jälkeen päätyy, voi tehdä siitä ympäristön kannalta haitallisen.

Tulevaisuudessa Valio jatkaa muovin vähentämistä ja kierrätysmuovin määrän kasvattamista sekä kasvipohjaisten materiaalien suosimista pakkauksissaan. Myös kiertotalousajattelu kasvattaa jatkossa merkitystään.

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä