...
...

Saarioinen korvaa mustan muovin punaisella valmisruokapakkauksissaan. Kuva: Saarioinen.

Elintarvikeyhtiöt luopumassa mustasta muovista

22.08.2019

Lihatuotteiden ja valmisruokien valmistajat luopuvat nyt Suomessa kilvan mustasta muovista pakkauksissaan. Uusin luopuja on Saarioinen, jonka valmisruoka-annosten pakkausten musta muovi korvataan punaisella muovilla tämän syksyn aikana. Punainen pakkausväri valikoitui kuluttajatestaustausten perusteella. Elintarvikeyhtiöistä Atria ja HKScan ovat kertoneet luopuvansa mustista muovipakkauksista jo aiemmin.

Saarioinen korvaa valmisruokapakkausten mustan muovin punaisella syksyn aikana. Punaiset valmisruokapakkaukset voidaan kierrättää muovijätteenä ja hyödyntää uusien muovituotteiden raaka-aineeksi. Tällä hetkellä muovijalostamoiden optiset lukijat eivät tunnista pääosaa mustasta muovista, jolloin se ei päädy kierrätettävän muovin joukkoon, vaan hyödynnetään jalostamoissa energiajakeena.

Muovipakkauksia myös korvataan kartonkipakkauksilla, mutta muovia on vaikea korvata kaikissa elintarvikepakkauksissa. Saarioisten mukaan muovi on erittäin toimiva materiaali helposti pilaantuvien tuotteiden sekä tuoretuotteiden pakkauksissa.

”Turvallisuus eli tuotteen moitteeton säilyvyys viimeiseen käyttöpäivään asti on Saarioisille tärkeää pakkausmateriaalivalinnoissa. Kartoitamme jatkossakin mahdollisia uusia pakkausmateriaaleja ja jatkamme pakkauksien kehittämistä”, kertoo laadusta ja vastuullisuudesta vastaava johtaja Tero Tuominiemi.

Saarioisten pakkauksissa on vähennetty muovin määrää ja esimerkiksi pakkausmuoveja on ohennettu niin paljon kuin mahdollista. Lisäksi Saarioisilla otetaan käyttöön pakkauksia, joissa osa muovista on korvattu kartongilla.

Saarioinen käyttää pakkauksissaan myös kierrätettyä PET-muovia rasiapakkausten keskimmäisenä kerroksena, jolloin sitä on noin 50−80 % pakkauksen muovin määrästä. Elintarvikkeen kanssa kosketuksissa oleville pinnoille on tarkat materiaalivaatimukset, joten kierrätysmuovia on tällä hetkellä turvallisinta käyttää vain keskimmäisissä kerroksissa. Tällöin ruokapakkaukset eivät voi olla kauttaaltaan kierrätysmuovista valmistettuja, mutta tämäkin asia kehittyy koko ajan.

Saarioisten teettämän tutkimuksen mukaan noin 40 % suomalaisista kierrättää aina elintarvikepakkauksien muovipakkaukset, mutta noin kolmannes ei lajittele niitä lainkaan. Naiset ja iäkkäimmät vastaajat ovat ahkerimpia muovin kierrättäjiä.

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä