...
...

Elintarvikealan materiaalitehokkuuden 1. sitoumuskausi toi säästöjä yrityksille

01.11.2022

Elintarvikealan materiaalitehokkuuden 1. sitoumuskausi on tuonut yrityksille kustannussäästöjä yhteensä 17 miljoonaa euroa. Ruokahävikki on vähentynyt yli 10 miljoonaa kiloa. Kokonaisjätevähentymä on ollut yli 25 miljoonaa kiloa.

Pakkausten materiaalitehokkuudessa elintarviketeollisuuden ja päivittäistavarakaupan toimenpiteet ovat keskittyneet muovin käytön vähentämiseen ja optimoimiseen pakkauksissa. Muovin määrä onkin vähentynyt yli 1,2 miljoonaa kiloa. Muovia on vähennetty pakkausmateriaaleja keventämällä tai ohentamalla ja korvaamalla muoveja biopohjaisilla materiaaleilla. Yritykset ovat myös hyödyntäneet kierrätysmuovista valmistettuja kuljetuseräpakkauksia tai ohjanneet muovia uusiokäytettäväksi päivittäistavarakaupan tuotteisiin. Myös jogurttien pakkaamisessa käytetään entistä vähemmän muovia.

Pakkaukset ovat nykyään entistä helpommin kierrätettäviä, ja mustan muovin määrä pakkauksissa on vähentynyt. Mustaa muovia ei voi kierrättää, koska lajittelukoneet eivät tunnista sitä. Enää ei myöskään ole niin yleistä kuin ennen sekoittaa pakkauksiin useita materiaaleja.

Materiaalitehokkuuden sitoumuksen ensimmäisen kauden tulokset ovat olleet niin kannustavia, että ministeriöt ja toimialaliitot ovat aloittaneet uuden, viisivuotisen sitoumuskauden, joka ulottuu vuoteen 2026. Mukaan on tullut myös matkailu- ja ravintola-ala.

Elintarvikealan materiaalitehokkuuden 1. sitoumuskausi

  • Kausi kattoi ajanjakson 1.1.2019–31.12.2021.
  • Tavoitteena oli saada parempaa kannattavuutta ja kestävyyttä elintarvikealan yrityksiin sekä lisätä tietoisuutta materiaalitehokkuuden mahdollisuuksista ja keinoista elintarvikeketjussa ja kuluttajien keskuudessa.
  • Tavoitteita pyrittiin saavuttamaan parantamalla prosessien materiaalitehokkuutta, vähentämällä ruokahävikkiä toimitusketjussa, parantamalla pakkausten materiaalitehokkuutta, lisäämällä kierrätystä sekä tehostamalla pakkausten ja tuotteiden materiaalivalintoja.
  • Sitoumusosapuolina olivat maa- ja metsätalousministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö sekä ympäristöministeriö ja toimialaliitoista Elintarviketeollisuusliitto ry, Päivittäistavarakauppa ry sekä Suomen Pakkausyhdistys ry. Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva oli mukana kokoavana voimana sekä yrityksiä, toimialaliittoja ja ministeriöitä tukevana HelpDeskinä.
  • Sitoumuksen allekirjoitti 17 elintarvikealan yritystä. Mukana olivat suurimmat päivittäistavarakaupan toimijat, kuten Kesko, S-ryhmä ja Lidl. Mukana oli myös Suomen Pakkausyhdistyksen jäsenyrityksiä.

Lähde: Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä