...
...

Stora Enson biokomposiitista valmistetut viiltojäteastia vähentää sairaaloiden poltettavan jätteen hiilidioksidipäästöjä. Kuva: FrostPharma

Biokomposiittia terveydenhuollon riskijäteastioihin

21.09.2022

Stora Enson biokomposiitista valmistetut viiltojäteastiat vähentävät sairaaloiden poltettavan jätteen hiilidioksidipäästöjä.

Polypropeenista eli perinteisestä, täysin öljypohjaisesta muovista valmistetut riskijäteastiat ovat terveydenhuollon kolmanneksi suurin hiilidioksidipäästöjä aiheuttava poltettava jäte. Riskijäteastioita käytetään pistävälle ja viiltävälle jätteelle, esim. neuloille. Pistävä ja viiltävä jäte on riskijätettä ja se hävitetään polttamalla koko riskijäteastia sisältöineen.

FrostPharman biokomposiitista valmistettu WoodSafe -riskijäteastia vähentää terveydenhuollon yksiköiden ja sairaaloiden poltettavasta jätteestä aiheutuneita CO2-päästöjä yli 50 %. WoodSafe -riskijäteastiat on valmistettu Stora Enson biokomposiitista, joka tehdään metsätalouden jäännösjätteestä (sahanpuru) ja kierrätysmuovista. Astiat valmistetaan Ruotsissa pohjoismaisista raaka-aineista.

LCA-analyysin mukaan siirtyminen nykyisistä muovisista riskijäteastioista WoodSafe -riskijäteastioihin vähentää astioiden polttamisesta aiheutuvia CO2-päästöjä yli 50 %. Pelkästään Ruotsissa käytetään nykyään vuosittain noin 4 miljoonaa fossiilisesta muovista valmistettua riskijäteastiaa, jotka hävitetään polttamalla, ja jotka muodostavat näin yhden suurimmista hiilidioksidipäästöjä aiheuttavista jäteluokista terveydenhuollossa.

WoodSafe -riskijäteastioilla on samat ominaisuudet kuin nykyisin käytössä olevilla muovisilla riskijäteastioilla. Näin vaihtaminen ilmastokestävämpään ratkaisuun ei vaadi terveydenhuollon yksiköiltä toimintatapojen muutoksia.

 

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä