...
...

Ali Harlin ja kuidun uudet sovellukset

17.05.2021

Sekä kuitupakkausten että muovien asiantuntija Ali Harlinista on korona-aikana tullut toimittajien luottohaastateltava pakkausasioiden lisäksi myös maskiasioissa. Haastattelupyyntöjä on riittänyt VTT:n professorilla, joka osaa selkeällä, ymmärrettävällä ja suorasanaisella tavalla selvittää asioita ja niiden taustoja suurelle yleisölle.

Koulutus- ja urahistoria selittää pakkausalan asiantuntijan päätymisen median luottomieheksi myös maskiasioissa. Aikanaan Harlin on opiskellut kemian tekniikkaa Teknisessä korkeakoulussa pääaineenaan polymeeriteknologia. – Luin myös sellun pitkänä, eli jo siinäkin vaiheessa keskityin kahteen kokonaisuuteen.

Valmistumisen jälkeen tie vei Neste Chemicalsille eli nykyiseen Borealikseen, jossa kului toistakymmentä työvuotta.
– Sinä aikana kehitettiin Borstar-prosessi tai parikin versiota siitä. Borstar on yksi maailman johtavista polyolefiinimuovien valmistusprosesseista. Olen ollut aika syvällä petrokemiassa, hän kommentoi.

Sen jälkeen Nokia osti Harlinin rakentamaan kaapelikoneita tietoliikenneverkkojen kasvaessa.
– Pyörin aikani pitkin poikin itäistä pallonpuoliskoa. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että on mukavampi olla perheen kanssa samassa osoitteessa.

Loikka verkonrakennuksesta maailmalta oli aikamoinen kuitumateriaalitekniikan professoriksi Tampereelle – nyt tie vei Tampereen teknilliseen korkeakouluun. Pian yhteisprofessuuri VTT:n kanssa toi miehen Otaniemeen ja sieltä edelleen metsäteollisuuden keskuslaboratorioon KCL-tutkimusalueen johtajaksi.
– Sieltä palasin VTT:lle, jossa olen viettänyt tämän vuosituhannen miettimässä, mitä kuidusta valmistettaisiin, kun paperi ei enää mene kaupaksi.

Vastaus on aika selkeä: pakkauksia.

Lue Ali Harlinin koko haastattelu Suomen Pakkausyhdistyksen sivuilla.

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä