...
...

Paperinkulutuksen vähentyessä metsäbiomassaa vapautuu käytettäväksi muihin korkean jalostusarvon tuotteisiin. Kuva: Aleksi Peltonen.

Aallolle avustus bioinnovaatiokeskuksen perustamiseksi

07.10.2020

Jane ja Aatos Erkon säätiö on myöntänyt Aalto-yliopistolle 10,5 miljoonan euron avustuksen bioinnovaatiokeskuksen perustamiseksi. Keskus vauhdittaa siirtymistä kierto- ja biotalouteen ja luo Suomeen kestävän talouskasvun mahdollisuuksia. Avustus on säätiön historian suurimpia.

– Avustuspäätös bioinnovaatiokeskukselle on lajissaan säätiölle uudentyyppinen strateginen avaus. Säätiöllä on korkeat odotukset keskuksen tavoitteiden toteutumiselle, läpimurtoratkaisujen tuottamiselle ja tutkimustulosten laajamittaiselle hyödyntämiselle, sanoo Jane ja Aatos Erkon säätiön asiamies Hanna-Mari Peltomäki.

Bio- ja kiertotalouden haasteiden ratkominen ja keksintöjen kaupallistaminen ei onnistu yhden alan osaamisella. Siksi lahjoitusvaroilla perustetaan monialainen tohtorikoulu, jossa ongelmia lähestytään tekniikan, taiteen, muotoilun ja kauppatieteiden näkökulmasta.

Metsäteollisuuden osuus Suomen tavaraviennistä on tällä hetkellä noin viidennes. Paperinkulutuksen vähentyessä puuta vapautuu käytettäväksi muihin tuotteisiin. Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun dekaani Kristiina Kruus toteaa, että Suomessa voisi esimerkiksi olla biomateriaaleja hyödyntävä tekstiiliteollisuus, jolloin tuotteiden arvo ja työllisyysvaikutukset moninkertaistuisivat.

– Uusia biomateriaaleja tarvitaan myös pakkauksissa ja komposiiteissa. Tulevaisuuden prosessit ovat kestävän kehityksen mukaisia ja tuotteet suunnitellaan niin, että niitä voidaan kierrättää. Tämä on bioekonomiaa, jossa prosessit tukevat kiertotaloutta, Kruus sanoo.

Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelän mukaan bioinnovaatiokeskus tarjoaa Suomelle ja koko maailmalle alansa uusinta tutkittua tietoa, huippuluokan osaajia sekä tuotekonsepteja, joissa yhdistyvät korkeatasoinen muotoilu ja teknologia kestävällä tavalla.

– Olemme valtavan kiitollisia Jane ja Aatos Erkon säätiölle tuesta, joka mahdollistaa ison kehitysloikan maamme bio- ja kiertotalousosaamisessa. Näin merkittävän tuen myöntäminen on säätiöltä rohkea ja visionäärinen panostus kestävään kehitykseen. Arvostamme tätä erittäin paljon.

Related Posts

Kiinnostavatko pakkausalan uutiset?
Tilaa ilmainen uutiskirjeemme.

Tilaa tästä